ANDREEA RAITA: O zi specială pentru Nur

Nur Ahmad, elevă la Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, clasa a XI-a A, a avut parte de o experienţă unică în viaţa ei.

NUR AHMAD

NUR AHMAD

,,Şcoala mea a participat la concursul Euroscola, concurs lansat la nivel internaţional care se constituie din două etape.

Odată cu participarea la concurs, şcoala mea a lansat proiectul «Noi, copiii soarelui», prin care au fost lansate diverse activităţi de voluntariat la care participa echipa pentru concursul Euroscola. După calificarea pe locul 7 din 40 la concurs, echipa a câştigat o vizită la Parlamentul European la Strasbourg, unde urma ca membrii echipei de concurs să petreacă o zi intreaga în funcţia de europarlamentari, ziua cea mare fiind 11 martie  2016.

11 martie a sosit rapid, iar cu doar o zi in urma echipa se pregatea de catalorie.

În dimineaţa zilei de 11 martie, membrii echipei de proiect se arătau foarte entuziaşti de ceea ce avea să urmeze şi au avut motive serioase să fie aşa.

NUR01

Am ajuns in fata Parlamentului European, o cladire transparenta, in care se iau decizii transparente in ceea ce priveste prezentul si viitorul Europei.

După un control de securitate amănunţit, am pătruns în clădirea Parlamentului şi am fost conduşi alături de restul echipelor din alte ţări europene în plenul parlamentului.

Ziua a început cu o prezentare a tot ceea ce ţine de Parlamentul European (instituţii, principii, strategii) urmată de o sesiune de Q&A coordonată de cinci europarlamentari. Sesiunea de Q&A a fost plăcuta şi foarte informativă, un membru al echipei şcolii mele având chiar o intervenţie în plen.

NUR02

A urmat după aceea prânzul, iar mai încolo am fost împărţiţi în grupe de 100+ elevi din toate ţările europene, fiecare grupă având misiunea de a dezbate un anumit subiect, iar pentru mine de aici a început partea cea mai importantă.  Grupa mea a avut ca şi subiect de dezbatere dezvoltarea Europei. Am intrat într-o sala cu o capacitate mai mică (cca. 300 pers.), unde o reprezentantă a Parlamentului, o doamna pe cât de puternică, pe atat de simplă, ne-a prezentat ceea ce urma să facem pentru două ore. Era nevoie de un preşedinte care să coordoneze întreaga activitate, iar eu nu am avut la început iniţiativa de a candida, dar odată cu sesiunea Q&A, am luat hotărarea de a candida la funcţia de preşedinte, bucurandu-mă de susţinerea necondiţionată a echipei din Romania; am fost şase candidaţi.

Nominalizarea mea a fost foarte spontană, iar prezentarea mea în calitate de lider a fost scurtă şi la obiect. A fost un sentiment pe care îmi este greu să îl descriu, în momentul în care m-am întors şi am văzut majoritatea mâinilor ridicate pentru mine votându-mă afirmativ.

M-am simţit extrem de motivată şi onorată în acelaşi timp. Fericirea care m-a cuprins în acel moment a fost una mare, dar câştigarea alegerilor a însemnat şi o responsabilitate enormă pe umerii mei, responsabilitate pe care eram pregatită să o suport. Ceea ce m-a bucurat foarte tare a fost faptul că oamenii mi-au oferit în totalitate încrederea lor, şi nu discutăm despre o masă mică de oameni, ei fiind 500+ pers.

Dezbaterea a început, iar noua mea funcţie m-a făcut să interacţionez cu grupuri mari de oameni din diverse ţări ale Europei. Ne-am simtit extrem de uniţi, chiar daca proveneam din tari diferite, avand culturi diferite. Oamenii au fost foarte deschisi fata de mine ceea ce n-a facut decat sa ma bucure si mai tare deoarece aveam viziuni comune asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru.

Comunicarea dintre noi a fost dinamică şi deschisă, fiecare dintre noi susţinându-şi opinia cu argumente şi exemple.

Înainte de finalizarea activităţii, am fost anuntată că va fi necesar să prezint concluziile la care ajunsesem alături de grupa mea în ceea ce priveşte tema dată.

Zis şi făcut. Emoţiile au fost foarte mari, dar nu aveam timp să mă concentrez asupra lor, deoarece urma prezentarea concluziilor.

Am prezentat concluziile la care am ajuns, iar ziua Euroscola s-a terminat prin jocul Eurogame şi printr-un marş al drapelelor (moment unic).

Nu îmi venea să cred la finalul zilei cât de repede se terminase tot. Eram coplesită de emoţii, iar abia atunci am realizat cu adevarat ceea ce simţeam deoarece dupa cum spuneam, nu am acordat prea mare atenţie emoţiilor în timpul activităţilor.

La sfârşitul zilei m-am simţit împlinită cu ceea ce am făcut şi într-o oarecare masură îmi doream să mă întorc la Parlament să mai spun ce aveam de spus, deoarece este un loc în care opinia chiar contează.

De fiecare dată când îmi amintesc de ziua Euroscola, trăiesc acele emoţii şi asta s-a întamplat şi în 9 mai, cand in cadrul Liceului “Aurel Lazar a avut loc o activitate dedicată zilei Europei, în care m-am reîntâlnit cu echipa de concurs şi a avut loc o prezentare a proiectului şi decernarea diplomelor semnate de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

In 9 mai am retrăit emoţiile zilei de 11 martie, dar la o intensitate puţin mai redusă.

Iar eu, în calitate de viitor pilot, mă simt nevoită să recunosc faptul că nu am fost interesată de politică într-un mod special, având altă parere despre politică în momentul plecării din Romania, dar odata cu sosirea mea la Parlamentul European părerea mea despre politică s-a schimbat radical, luând un sens pozitiv, iar aceasta schimbare se datorează în mare parte oamenilor din cadrul Parlamentului European, care sunt bine organizaţi, muncitori, serioşi, simpli şi fericiţi!”

 NUR03

De patru ani în România

REPORTER: Câţi ani ai şi de cât timp eşti în România?

NUR: Am 16 ani, studiez în cadrul Liceului Aurel Lazar în clasa a 11-a având ca specializare matematică-informatică. Împlinesc în vară patru ani de când sunt în Romania, de origine sunt arăboaică (Siria).

 

REPORTER: De ce ai ales să vii în România?

NUR: Eram în vacanţă aici când situaţia devenea mai rea la mine în ţară şi am ales „să prelungesc vacanţa” . Toată şederea mea în România o consider doar o altă călătorie.

 

REPORTER: Ţi-a fost greu să înveţi limba română?

NUR: Nu foarte greu deoarece am muncit mult, ştiam engleză, iar alfabetul este asemănător şi aveam de susţinut examenul de capacitate, unde era proba de română, ceea ce a fost o motivaţie în plus.

 

REPORTER: Ce planuri ai în viitor?

NUR: Vreau să dau la Academia de Aviaţie Civilă din California! Aviaţia reprezintă cea mai frumoasă şi importantă parte a vieţii mele şi vreau să mă dedic aviaţiei 100%, devenind pilot de aeronave comerciale.

Iar spre final aş vrea să le mulţumesc profesorilor mei, pentru oportunităţile şi sprijinul oferit de când am ajuns în Romania până în momentul actual.

De asemenea, sunt foarte recunoscătoare apropiaţilor mei, care, deşi puţini, sunt oameni frumoşi şi deosebiţi pe care îi apreciez enorm şi carora le mulţumesc pentru susţinerea şi atenţia de care am parte în orice situaţie, indiferent de cât de perfecţionistă şi exigentă sunt.

a consemnat ANDREEA RAITA

image001

ANDREEA RAITA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: