DANIELA MIHOCAŞ: „Am fost medic la Auschwitz”. Plus AUDIO

Am fost medic la Auschwitz” este titlul traducerii în română a cărții autobiografice „Dr. Mengele boncoló orvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumban”.

01

Foto: Daniela Mihocaş

Cartea apare în limba română, în 1965, Editura pentru Literatură.  Autorul, medicul Miklós Nyiszli, un medic evreu din Oradea, relatează inumanitatea, sadismul la care a fost martor în lagărul de exterminare Auschwitz.

„Subsemnatul dr. Nyiszli Miklos, medic, fost deţinut în lagărul de concentrare de la Auschwitz, tatuat cu numărul A 8450, am scris – fără patimă, fără nici o exagerare, evitând orice efect de stil şi respectând întocmai adevărul – această carte despre cele mai întunecate pagini din istoriei omenirii, întrucât mi-a fost dat să fiu martor ocular şi să trăiesc sub ameninţarea crematoriilor şi a rugurilor de la Auschwitz, ale căror flăcări au mistuit milioane de bărbaţi, femei şi copii.” Aşa îşi începe cartea dr. Nyiszli Miklos.

În mai 1944, Dr. Nyiszli Miklos împreună cu soția și fiica sa ajung la Auschwitz. Dr. Mengele află că acesta este specializat în anatomie patologică și medicină legală și  îl scoate din rândul celor care urmau calea spre crematoriu. Nyiszli Miklos devine mâna dreaptă a lui Mengele, acesta având nevoie de medicul evreu pentru a-și continua studiile de medicină legală și experimentele pe gemeni și alte cercetări Nyiszli Miklos fost nevoit să găsească metode de preparare a cadavrelor pentru expunerea în muzeu, cum ar fi fierberea cadavrelor şi îndepărtarea cărnii de pe oase.

02

Foto: Daniela Mihocaş

Când citești, nu-ţi vine să crezi că nişte oameni au fost în stare de un asemenea masacru, de astfel de crime executate fără pic de milă. E greu să te gândești că citești o biografie, nu ficţiune.

Personal, am rămas foarte impresionată de aceasta carte. O recomand tuturor, deoarece obiectivitatea cu care sunt prezentate evenimentele îti permite să le judeci clar, la rece, să întelegi cu adevarat gravitatea lucrurilor care s-au întamplat.

DANIELA MIHOCAŞ

DANIELA MIHOCAŞ

DANIELA MIHOCAŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: