CAMELIA BORTOŞ: Cum să obţii un job?

În timpul zilei de 7 aprile, în incinta sălii festive a liceului, la ora 11, clasele absolvente ale acestui an au avut parte de o activitate care vizează obţinerea unui viitor loc de muncă, acest eveniment fiind susţinut de doamna Nica Daciana, reprezentanta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor (AJOFM).

La eveniment au luat parte peste 80 de elevi din toate secţiile liceului, care şi-au acordat timpul pentru a afla informaţii esenţiale cu privire la viitorul fiecăruia.

ETAPELE DE CĂUTARE a unui loc de muncă sunt:

  • Citirea corectă a unui anunţ;
  • Alcătuirea scrisorii de prezentare sau a curriculum-ului vitae (CV);
  • Procurarea documentelor necesare solicitării unui loc de muncă;
  • Prezentarea la un interviu (pregătirea pentru interviu, îmbrăcămintea, comportamentul, limbajul, negocierea condiţiilor).

Pentru cei care nu doresc formularea unei scrisori de intenţie, se recomandă completarea unui CV Europass.

Cu siguranţă vor fi doritori şi pentru angajarea într-un post online, iar acestora le este recomandat:

  • O adresă de mail serioasă, care să nu cuprindă cuvinte nepotrivite (de exemplu: barosanulno1@yahoo.com). Se recomandă folosirea propriilor nume (de exemplu: pantiş.camelia@yahoo.com).
  • Cu privire la partea de subiect, la mesaj se recomandă specificarea postului dorit.
  • Scrisoarea de intenţie.

MARE ATENŢIE din partea celor care doresc să formuleze un CV – să folosească o poză prezentabilă şi decentă, iar în completarea acestui CV se cere mare atenţie în ceea ce privesc greşelile gramaticale.

 

 „Cartea ta de vizită” – CV-ul!

Se recomandă în completarea unui curriculum vitae (CV):

  • Acelaşi scris = formataţi CV-ul astfel încât să aibă acelaşi font şi aceeaşi mărime a textului pe tot parcursul acestuia, paragrafe delimitate şi o spaţiere adecvată.
  • Personalizarea scrisorii de intenţie = o scrisoare de intenţie de pe internet şi ataşată CV-ului ca atare nu va face o impresie bună!
  • Greşelile gramaticale = citiţi de mai multe ori CV-ul, cereţi şi o a doua părere înainte de a-l trimite recrutorului.

În cazul unei posibile angajări, cum să ne facem o impresie bună la interviu?

În primul rând în decursul unui interviu, posibilul angajat să fie relaxat. Interviul trebuie gândit ca o conversaţie şi nu ca un interogatoriu. O impresie bună la interviu se face prin punctualitate, pozitivitate şi încercarea de a-i face pe ceilalţi să se simtă confortabil. Cu siguranţă la un interviu se recomandă evitarea comentariilor negative despre foştii sau actualii directori, profesori, colegi. Un ultim punct ar fi arătarea încrederii de sine în timpul interviului. Se răspunde la întrebări cu voce clară şi va fi privit în ochi de cel care ia interviul. Neatenţia în timpul interviului va duce la confuzii, de aceea se recomandă ascultarea celui care ia interviul. Comunicarea implică doi parteneri, desigur. Reflectarea înainte de a răspunde la o întrebare dificilă e esenţială. Restul întrebărilor pe care posibilul angajator doreşte să le adreseze trebuie să fie „pregătite de acasă”, acestea trebuie să reflecte orice informaţie despre firmă, locul de muncă pentru care se candidează sau poziţia acestuia în ierarhia firmei.

Ultimul PAS şi totodată cel mai important este NEGOCIEREA SALARIULUI

Finalul interviului va fi despre salar. Orice detaliu este esenţial când vorbim de un salariu. Abordaţi câte ore sunt de muncă, dacă vor fi plătite plecările în delegaţii sau alte implicări ce necesită deplasarea de la locul de muncă.

Pentru cei care vor dori să afle despre locurile de muncă în străinătate sau despre indemnizaţia de somaj, vă rugăm accesaţi site-ul www.bihor.anofm.ro pentru mai multe informaţii.

CAMELIA BORTOŞ

CAMELIA BORTOŞ

CAMELIA BORTOŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: