UPDATE Trei tipuri de bacalaureat în Franţa

Roxana R. are dublă cetăţenie, româna şi franceză. Lucrează în Franţa ca medic şi are un băiat de 15 ani. Venind în România, am avut ocazia să-i iau un interviu şi să aflu mai multe despre învăţământul francez şi ultimele evenimente petrecute în Franţa.

image001

REPORTER: Care sunt diferentele dintre o scoala particulara si una de stat in Franta?

ROXANA: Te rog sa iei cu titlu de subiectivism raspunsurile mele, deoarece nu am informatii exacte privind sistemul de invatamant francez. Invatamantul de stat si cel particular urmareste aceeasi programa scolara. Scolile private sunt contra cost. Diferentele calitative intre scoli sunt date in general de renumele fiecareia, bazat pe rezultatele obtinute.

REPORTER: Care este tariful unui an de studiu in scolile private?

ROXANA: Cheltuielile unui an scolar pornesc de la suma de 1.500 euro si pot ajunge pana la 5-6.000 euro.

REPORTER: Care sunt tipurile de bacalaureat?

ROXANA: Exista trei tipuri de specializari: limba si literatura (L), informatica si matematica (S), economie si educatie sociala (ES). Fiecare specializare are tipul respectiv de bacalaureat – L, S, ES. Exista si licee tehnologice, unde se sustine bacalaureat tehnologic.

REPORTER: Ce parere au francezii despre valul de emigranti?

ROXANA: Franta a fost mereu deschisa emigrantilor. In prezent lumea este reticenta datorita amplorii fenomenului, dar si a evenimentelor petrecute in ultimul timp.

REPORTER: Care sunt problemele suburbiilor din marile orase?

ROXANA: In suburbiile marilor orase traiesc in general minoritati, unde locuiesc familii de emigranti. Unii s-au acomodat si integrat in mediu, altii nu. De aceea incita frustrari si violenta. Cei mai multi francezi accepta emigrantii care se pot integra.

REPORTER: Cum ati petrecut momentul Charlie Hebdo?

ROXANA: A fost un moment şocant pentru tara, pentru ca nu a fost un atentat impotriva unei natiuni, ci impotriva democratiei, a dreptului de libera exprimare.

REPORTER: Recomandati unui tanar sa mearga in Franta? De ce?

ROXANA: Recomand tinerilor sa mearga in strainatate, deoarece pot cunoaste oameni de culturi, religii, obiceiuri si educatie diferite. Totodata, se pot specializa in diverse domenii si pot urma studii avansate.

REPORTER: Care sunt atuurile scolii de acolo si ale celei de aici?

ROXANA: Eu nu mai am foarte multe informatii despre invatamantul romanesc, dar in Franta se urmareste si se verifica competentele elevului, dar programele scolare sunt asemanatoare.

REPORTER: Este obligatorie purtarea uniformelor?

ROXANA: Nu exista obligativitatea purtarii uniformelor scolare, dar exista colegii si licee care impun purtarea unor insemne si chiar uniforme.

a consemnat NICOLETA DRĂGHICIU

nicoleta draghiciu

NICOLETA DRĂGHICIU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: