ANDREI ŞTEF: Liberi să aruncăm cu flori sau cuţite. Plus VIDEO

Vă salut, dragi prieteni, doresc să împărtăşesc cu voi experienţa de care am avut parte în seara de 4 noiembrie 2015. După ce în Bucureşti oamenii au ieşit în stradă şi şi-au exprimat nemulţumirile şi frustrările, Clujul îi ia exemplu. Întâmplarea face ca eu, un om între oameni, să particip. M-am simţit ca la un meci de fotbal al Naţionalei noastre, au lipsit doar fotbaliştii, suporteri am fost destui – o mie, cinci mii, zece mii, nu stiu, mulţi oricum, şi toţi doream o schimbare. Ce schimbare? Bună întrebare.

Ce fel de schimbare dorim noi, daca nu stim altceva decat sa aducem vorbe jignitoare la adresa lui Viorel (Ponta) si Daniel (Patriarhul) in fata Catedralei? Dar poate a raspunde cu bine la rau nu mai e valabil azi.

Vrem libertate. Vrem mai multa libertate? Ca sa ce, daca cu libertatea pe care o avem alegem sa renuntam la Dumnezeu. Pentru ce au renuntat parintii si bunicii nostri la libertate? Ca noi sa omoram ceea pentru care ei au murit? Cine stie? Poate ca o mana de oameni, tineri in speta, sunt „mai intelepti” decat Parintele Justin Parvu sau Radu Gyr.

Vrem sa luam exemplul occidental? Sa avem libertatea absoluta de exprimare? Sa putem face tot ce vrem si sa fim confortabili? Prea multa libertate duce la depravare, prieteni – nu spun eu, o spunem noi in fiecare zi.

Sa nu avem nici o constrangere, ca sa putem fuma iarba in institutiile publice si sa expunem pe Internet cat mai multe fete abia trecute de varsta majoratului, pentru a fi „adorate” de copiii ce inca nu au buletine? Sa vedem tineri cu nasturi in urechi si cu haine mai mult rupte decat intregi? Sa scuipam si sa injuram pentru ca suntem liberi sa o facem? Sa ne indreptam spre lucrurile usoare si trecatoare, spre bucuriile desarte ale lumii care ne injosesc?

Vrem mai multe spitale si scoli? Pentru ce? Pentru a fi cat mai multi bolnavi, analfabeti si profesori umiliti de lipsa de respect, apreciere si intelegere din partea noastra?

Numarul mai mare al spitalelor si al scolilor nu va face din noi oameni mai sanatosi si mai educati sau mai multi oameni sanatosi si educati.

Vrem mai putine biserici si catedrale? Ca sa mearga mai putini oameni la biserica si sa fie mai putin credinciosi?

Necredinta duce la faradelege, prieteni, nu spun eu, o spunem noi in fiecare zi.

Sa uitam de noi insine si de aproapele nostru? Sa renuntam la credinta stramoseasca? Sa nu avem mustrari de constiinta? Suntem capabili sa gandim pentru noi si nu avem nevoie de un „model”? Nu avem nevoie de Dumnezeu?

Vrem economie prospera? Toate vor fi bune si frumoase daca vor fi mai multi bani in tara? Dar suntem pregatiti pentru o mai buna economie? Daca da, atunci toate ar trebui sa fie bune si frumoase si cu banii pe care ii avem acum.

Inteleg ca sunt probleme socio-economice-politice, inteleg ca sunt oameni care mor de foame si de frig si au tot dreptul sa fie nemultumiti de cine vor ei din clasa politica sau de toata clasa politica.

Inteleg ca se vrea o schimbare, dar ce schimbare? In bine? Oare? Iar daca da, o meritam?

Inainte de a da cu pietre in altii, mai bine ne-am uita la noi sa vedem cate pietre aruncate in cap meritam. Schimbarea e in noi insine. Noi sa fim schimbarea pe care o vrem in lume. De cate ori trebuie sa Invie Hristos ca sa intelegem aceasta? De cati Gandhi avem nevoie ca sa stim face un protest si nu un spectacol care sa arate slaba noastra educatie?

Sa nu credeti ca sunt de partea sistemului , nicidecum – nu e corect ca un profesor sa aiba un salariu mai mic de 2000 de lei, iar un fotbalist in liga a III-a sa aiba un salariu peste 2000 de lei, si sunt multe alte lucruri defectuoase in sistem, dar am vrut sa va arat o alta parte a „problemei”.

Aceasta este parerea mea, in cateva cuvinte, despre ce se intampla acum in tara. Sunteti liberi sa aruncati cu flori sau cutite in mine.

Doresc sa inchei cu o scurta , dar puternica rugaciune: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Numai bine, Doamne ajuta!

ANDREI ŞTEF

Andrei Ştef este absolvent al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, promoţia 2015, secţia Filologie – Jurnalism, clasa prof. Alina Jurj. În prezent este student al Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Cluj.

ANDREI ŞTEF

ANDREI ŞTEF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: