Adresă către viitorii absolvenți

Despre viitorul de azi. Renunțarea la sine în circumstanța prostituției profesionale

Instrucțiuni pentru consum: nu se recomandă celor cu probleme cardiace, este interzis celor ale căror aripi sunt în stadiul de dezvoltare. Reacții adverse: provoacă blocaj cronic în cazul absenței simțului umorului sau deschideri spre un viitor posibil

Deunăzi am avut parte de un dialog nu atât contradictoriu, cât inundat de argumente îmbibate de potența sfatului sau a atenționării. Practic, înșiruirea de cuvinte din cadrul dialogului stimulau credința în faptul că cele 8 ore, more or less, petrecute la job (atenție la cuvântul folosit – nu face referire la dragostea celor pasionați de ceea ce fac, ci la cei care nu au alte opțiuni) nu ne mai aparțin din momentul în care am devenit „musafiri în casa altcuiva”.

Ceva din nătângia mea mă face să țin cu dinții egoiști și lacomi de acele 8 ore pentru care, aparent sau nu, renunțam tot mai ușor. În acel timp, oricât de mărginiți sau constrânși suntem de termenii contractuali, suntem suveranii acestui timp închiriat altora tocmai pentru că este definit prin existența noastră. Arendașul cu extensia .SRL – căci nu poate fi numit patron acest birjar din clasa stăpânitoare – nu este ocrotitor, nici protector, are un cuvânt de spus doar în privința gestionării ogrăzii și a duratei de comuniune contractuală. Nu are dreptul să caute modalități de alterare a persoanei care îi prestează un serviciu contra unei remunerații doar prin simplul fapt că animalele se hrănesc din recolta ogrăzii sale. În final, acele animale au împins jugul tot mai greu și mai strâns în jurul gâtlejului pentru a obține recolta. Iar un birjar, doar pentru că dirijează trăsura, nu are neapărat înțelepciune sau potență mai mare decât cea a măgarului care îl trage înainte. Nici un birjar nu trebuie să aibă o atitudine precum un oarecare Charles Lynch sau să se împiedice atât de grav precum a făcut-o Papa Nicolae al V-lea. În prezent se urmărește camuflarea tot mai bine a noțiunii de sklabos (sklä′vōs) în cea de „angajat” fără reacții de revoltă sau de orice alt fel, măcar de mirare. Manipularea a devenit tot mai subtilă și mai eficientă, făcându-ne să credem că banii reprezintă cu adevărat libertatea. De acord, banii oferă putere, dar cum poate fi vorba despre libertate? Și până la urmă la ce se referă această putere atât de satisfăcătoare pentru individul de rând? Există posibilitatea să pierd din vedere anumite perspective sau chiar să nu pot procesa altfel din cauza unei gândiri calcifiate, dar libertatea obișnuia să însemne „starea unei persoane cu drepturi depline, care nu este în servitute, posibilitatea de a acționa după propria voință”. Iar astăzi, tocmai despre asta nu poate fi vorba. Libertatea definită în prezent ne mângâie ușor pe căpșor în timp ce ne răpește mai bine de jumătate din viață. Banii sunt o cârjă fără de care nu mai pot umbla cei corupți de tot mai multele lucruri inutile cosmetizate sub forma unor mici plăceri ale vieții. În final, pentru evita ideea unui discurs inutil și nelalocul lui, în acele 8 ore trebuie să rămânem cine suntem, să fim acceptați cu tot cu opiniile contradictorii și stilul găunos, poate, neconform ideologiei comerciale, evitând astfel relațiile ipocrite create deja în cadrul de muncă. Bunul-simţ determinat de educatie se include. Având o deschidere mai mare în acceptarea vecinului, putem avea parte de libertate și în acea treime a zilei care încă mai face parte din unica ta viață. „Munca înalță omul”, dar tot oamenii subjugă, munca implică evoluție, iar nu un sistem totalitar. Întreg timpul avut este propriu ființei de care ține. New Image2Cristina B. a absolvit Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, secţia Germană – Engleză. În prezent se plimbă prin domeniul economic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: