Tabita Panc: „Am intrat într-o lume de basm”

În perioada 21-24 februarie s-a organizat în cadrul şcolii noastre o excursie la Veneţia. Organizatoarea acestei excursii a fost doamna profesoară Edina Andridan. S-au vizitat  oraşe precum Trieste, Padova, Murano, Veneţia, Postojna, Ljublijana. În această excursie a participat un grup de elevi, printre care şi colega noastră, Tabita Panc, din clasa a 11-a E. În urma excursiei la Veneţia, am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări, să aflăm despre experienţele trăite, locurile şi lucrurile pe care le-a văzut în această excursie.

TABITA PANC

TABITA PANC

REPORTERI: Care este părerea ta despre excursia la care ai participat şi despre locurile pe care le-ai vizitat?

TABITA PANC: A fost o excursie extraordinară, m-au încântat mult locurile pe care le-am vizitat. Mă bucur foarte mult că am putut să vizitez şi să descopăr locuri, lucruri şi persoane noi.

 

REPORTERI: Care a fost lucrul care tea impresionat cel mai mult în această excursie?

TABITA PANC: Au fost mai multe locuri care m-au impresionat; unul dintre ele a fost faptul ca am participat la realizarea obiectelor din sticlă.

REPORTERI: Ce părere ai despre carnavalul veneţian?

TABITA PANC: Înainte consideram ca este doar o sărbătoare în care oamenii se costumează, dar când am coborât cu vaporeta în port, am avut impresia că am intrat într-o lume de basm.

REPORTERI: Ce părere ai despre locuitorii Veneţiei?

TABITA PANC: Am fost plăcut surprinsă de ei, sunt nişte oameni foarte respectuoşi, care îşi respectă ţara. Sunt foarte corecţi şi nu indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Am văzut chiar un caz concret în această privinţă, când o tânără a mers într-un bar şi a cerut o sticlă de vin pentru un prieten, deoarece el nu ştia limba italiană, iar vanzătorul a refuzat să-i dea sticla de vin, deorece el credea ca ea este minoră, şi chiar dacă sticla ar fi fost pentru altă persoană, respectiva persoană i-ar putea da si ei să bea. Din această întâmplare, am realizat că sunt foarte atenţi în privinţa educaţiei generaţiei următoare.

 

REPORTERI: Au fost lucruri care ţi-au displăcut? Care anume?

TABITA PANC: În ceea ce priveşte excursia şi modul de desfăşurare nu am ce să zic, mi-a plăcut în totalitate, dar un lucru care m-a întristat a fost faptul că în timpul carnavalului am văzut doua românce care erau şi ele costumate. Şi am vrut să ne facem poză cu ele şi ne-au zis că trebuie să le plătim 2 euro pe persoană, pe când ceilalţi care erau costumaţi au fost încântaţi că dorim să ne facem poze cu ei şi nimeni nu ne-a zis să le plătim nimic.

REPORTERI: Ce ţi se pare că este diferit în Veneţia faţă de România?

TABITA PANC: Am remarcat un lucru diferit: când mergi într-un restaurant şi vrei să îţi cumperi ceva, pe lângă costul celor cumpărate, trebuie să îţi cumperi şi locul în restaurant, dacă vrei să stai jos, iar dacă nu, stai în picioare şi consumi ce ai cumpărat. Chiar în Liubliana am văzut nişte oameni care stăteau afară în ploaie cu păturile pe ei şi îsi serveau cafeaua, deorece nu doreau să îşi plătească loc în cafenea. Şi încă un lucru interesant este că oamenii se ghidează după poduri, nu după străzi.

REPORTERI: Ai mai participa la o excursie ca aceasta, dacă ai mai avea ocazia?

TABITA PANC: Cu siguranţă, deorece într-un timp scurt am reuşit să vizităm foarte multe obiective turistice.

au consemnat CARMEN IUHAS şi GABRIELA AGA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: