VLAD BLAGA: Ce sărbătorim este…

… o întrebare frecvent adresată oamenilor din ziua de azi.

Răspuns: Mica Unire. În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire, Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

cuzaAlexandru Ioan Cuza înfăptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859, se trage dintr-o familie de moldoveni din partile Falciului, familie de cluceri, spatari, comisti. A invatat pana in 1831 in Iasi, unde a avut colegi dintre care si viitori colaboratori, si anume Vasile Alecsandri . Cuza isi obtine bacalaureatul in Litere, dupa care se intoarce in tara intrand in armata. In Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in unanimitate, la 5 ianuarie 1859, iar pe 24 ianuarie a fost ales si in Tara Romaneasca, 0sfidand conventia de la Paris. In aceasta conventie din 1858 nu se mentiona ca domnii alesi in cele doua Principate sa fie persoane separate.

In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua ţări, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politică, iar dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea la tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

VLAD BLAGA

vlad-blaga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: