Didaskaleinophobia

Apărând la 2-5% dintre copiii cu vârste între 7 si 13 ani, teama de a merge la şcoală (didaskaleinophobia, din cuvintele grecesti didasko – a preda şi phobia – frică) se manifestă prin încercări disperate ale copilului de a nu merge la şcoală, prin văicăreli continue şi chiar prin frica reală de a rămâne la şcoală câteva ore pe zi.

Sursa imagine: hdw.eweb4.com

Sursa imagine: hdw.eweb4.com

Fobia şcolară poate fi caracterizata ca fiind o tulburare de adaptare. In general, copiii care au probleme de socializare, care nu au fost la gradinita si care isi fac prieteni destul de greu se confrunta cu aceasta fobie. Exista si cazuri in care copilul nu se poate integra in mediu scolar si decide sa refuze ideea de a merge la scoala.

Parintii trebuie sa-l intrebe pe copil care sunt motivele exacte pentru care se teme sa mearga la scoala, sa aduca argumente puternice pentru a-i risipi nelinistile, sa ii explice ca toti copiii merg la scoala si ca e inacceptabila varianta ramanerii acasa. Trebuie repetat ca scoala il va ajuta sa-si faca multi prieteni noi.

Cand o discutie nu este de ajuns si nu-l convinge sub nicio forma, ar fi bine sa se apeleze la ajutorul unui psiholog. Acesta va reusi sa il convinga pe copil ca nu exista motive reale pentru care sa-i fie frica de ideea de scoala.

Sursa imagine: blog.educaedu.com

Sursa imagine: blog.educaedu.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: