Poţi vizita de-acasă Muzeul Satului din Cluj

Sursa imagine: calatoresc.ro

Sursa imagine: calatoresc.ro

Parcul Etnografic Romulus Vuia (Cluj-Napoca, str. Taietura Turcului FN, tel. 0264/586.776, 0264/592.344) este o secție în aer liber a Muzeului de Etnografie din Cluj, fiind primul muzeu în aer liber din România, situat în zona Hoia din Cluj-Napoca. Muzeul poarta numele fondatorului si primului sau director.

Sursa imagine: turistintaramea.blogspot.com

Sursa imagine: turistintaramea.blogspot.com

Înființat în 12 aprilie 1929, are si piese datate 1678. Exponatele sunt constructii grupate pe tipuri zonale de gospodarii si monumente de arhitectura populara, instalatii populare, ateliere mestesugaresti, precum si fantani, porti, troite, textile de interior, sobe, cuptoare: 13 gospodării cu 90 de construcții caracteristice unor diferite zone (Apuseni, Țara Oașului, Bistriţa etc.), 34 de instalații tehnice țărănești, cinci case-atelier, trei biserici de lemn – la biserica din Cizer-Salaj, una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania, a lucrat Nicola Ursu (Horea); o poartă de cimitir.

Sursa imagine: turistintaramea.blogspot.com

Sursa imagine: turistintaramea.blogspot.com

Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, , conceput şi ca o unitate economic, în care gospodăriile urmau să fie locuite, efectiv, de către familii reprezentative pentru zonele de provenienţă. După Dictatul de la Viena (30 august 1940), Muzeul Etnografic şi Parcul Naţional se refugiază la Sibiu, unde funcţionează până în anul 1945 când, în luna iulie a aceluiaşi an, personalul şi patrimoniul revin la Cluj. Din toate construcţiile, existente anterior războiului în Parcul Etnografic, o singură casa a supravieţuit, celelalte fiind distruse în perioada războiului.

În 1956, a fost restructurat planul tematic al parcului, stabilindu-se patru sectoare thematic si adoptându-se denumirea de Secţie în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

În Parcul Etnografic Romulus Vuia se poate ajunge din Cluj cu autobuzul (liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia Piata 14 iulie). Biletul de intrare costă 6 lei pentru adulti, iar pentru elevi, studenti, pensionari – 3 lei. Taxa foto: 25 lei/persoană.

În această perioadă, muzeul e deschis între orele 9-15; o singura casa poate fi văzută în interior.

Ca să faceţi cunoştinţă cu Parcul Etnografic Romulus Vuia, puteti face un tur virtual al acestuia, vazand inclusiv interioarele, accesand http://www.muzeul-etnografic.ro/panorame/romulus-vuia-gospodarii/

Pentru înscrieri în cadrul excursiei tematice programate pe 2 aprilie 2013, în cadrul „Săptămânii altfel”, luaţi legătura cu elevii Cătălin Duluş (10 B), Roxana Copil (11 B, diriginte prof. Laura Lazăr), Florina Popovici (12 B, diriginte prof. Florina Porteleki). Pret transport cu autocarul: 30 lei / pers.  (multumiri Clementinei Faur). Ramane sa obtinem aprobarea conducerii si Inspectoratului Scolar si sa ne strangem 49 de persoane (capacitatea autocarului).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: