Dragobetele sărbătorit la Ghibu

Dragobetele, sărbătoarea inimii, a sufletului, a iubirii în stil românesc, a reunit joi, 21.02.2013 , în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu Oradea, zeci de suflete care s-au străduit să promoveze tradițiile din preajma acestei sărbători, prin concursul De Dragobete iubim românește”.

01Au participat mai multe licee din oraș: Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, Grupul Școlar Ioan Bococi, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Lucian Blaga și Liceul de Artă.

Competiția a fost dedicată elevilor iubitori de folclor, de tradiții și celor talentați  în  a-și exprima propriile sentimente, fiind alcătuită din patru secțiuni: secțiunea Declarații de dragoste, Cântec, Recitaluri și Creație.

Concursul a fost organizat cu sprijinul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea( AFOREO), în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Inspectoratul Județean Bihor.

 

04Folclor în deschidere

Ediția a III-a a evenimentului s-a deschis printr-o prestație deosebită a elevilor clasei a II-a, care au pregătit un dans popular, venind în sprijinul promovării frumoasei sărbatori și oferind un plus de energie si bună-dispoziție întregului eveniment, ce a continuat cu prezentarea membrilor juriului, din care au făcut parte prof. Mircea Pop, directorul Liceului Onisifor Ghibu și presedinte al juriului, reprezentantele AFOREO, ai Inspectoratului Școlar Bihor, ai Școlii Auto Decebal, precum și profesoare ale unor licee participante.

Radu Pavel, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Bihor, a precizat în deschiderea evenimentului că „trebuie sa ne regăsim valorile naționale, să le iubim și să le respectăm”. Cea care a moderat și prezentat întregul eveniment a fost prof. Nicoleta Cipleu.

02Cuvinte meşteşugite

Deși vizibil emoționați, participanții au încercat să-i impresioneze pe membrii juriului prin originalitate și talent, demonstrând că expresia sufletului românesc e încă vie și în generația actuală. Juriul nu a avut o munca ușoară, dar a reușit să desemneze câștigătorii în cele din urmă.

Astfel, la secțiunea Declarații de dragoste, elevii s-au întrecut în arta manevrării cuvintelor și și-au exprimat cele mai frumoase gânduri de dragoste față de partener/ă. Locul I a fost ocupat de Liceul de Artă, Locul II de Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, urmat de Colegiul Național Iosif Vulcan.

La secțiunea Creație, juriul a răsplatit inventivitatea elevilor  acordând locul I Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, locul II Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, locul III fiind ocupat din nou de unul dintre reprezentanții Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.

Secțiunea Recitare a stârnit emoție în rândurile celor prezenți prin creațiile personale și nu numai ale elevilor, aducând pe locul I Colegiul Național Iosif Vulcan, locul II revenindu-i Liceului de Artă, urmat de Liceul Teoretic Lucian Blaga.

 

Premiu de popularitate pentru hip-hopper-ul de la „Lazăr”

Ultima secțiune, cea a cântecului, și-a desemnat câștigătoriii astfel: locul I a revenit Colegiului Național Mihai Eminescu, locul II – Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, iar a treia poziție a fost ocupată de Liceul Teoretic Aurel Lazăr. În cadrul acestei secțiuni a fost acordat și un premiu de popularitate pentru hip-hoper-ul din Liceul Aurel Lazăr care a smuls cele mai multe aplauze de la public, impresionând prin versurile piesei, despre care a mărturisit că sunt creație proprie.

03Organizatorii au oferit și câteva premii speciale, constând în cursurile gratuite ale Școlii de Șoferi Decebal Oradea pentru doi dintre reprezentanții Liceului Onisifor Ghibu, Amalia Bochiș și Antonia Sălăgean, dar și pentru un reprezentant al Liceului Teoretic Aurel Lazăr.

În final, organizatorii au transmis felicitări tuturor participanților, încurajându-i încă o dată pe tineri să promoveze și să prețuiască în continuare valorile tradiționale românești.

CAMELIA CARŢIŞ, LOREDANA MOCA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: