Tradiţii de Crăciun

În perioada sarbatorilor de iarna traditia este la loc de cinste. Craciunul este sarbatoarea mea preferata, deoarece toti oamenii “parca” devin mai buni si mai caldurosi, ador momentul acela cand se strang toti membrii familiei si petrec impreuna aceasta sarbatoare.

cozonaciDe asemenea, sunt de parere ca la noi in Bihor se gasesc printre cele mai frumoase traditii de Craciun din Romani. Spre exemplu, obiceiul sacrificarii porcului, pe care cei din familia mea il sacrifica  inainte cu o saptamna de Craciun. Din carne se prepara carnati si caltabosi, slanina se afuma, iar cea ramasa este pusa in saramura.

Colindatul este de asemenea un obicei de Craciun care este pastrat cel mai bine in satele bihorene. Boabele de grau si porumb semnifica un obicei care nu se practica chiar in toate satele bihorene, dar se spune ca daca sunt aruncate in fata colindatorilor, recolta din anul urmator va fi bogata.

Umblatul cu Steaua este un obicei care evoca momentul în care, la nasterea lui Iisus, pe cer a aparut steaua calauzitoare a magilor, având ca tematica principala drumul magilor în cautarea Noului Nascut.

Obiceiul imodobirii bradului este cel mai asteptat moment de catre mine, este un prilej de bucurie, deoarece bradul nu poate lipsi din aceasta sarbatoare.

Mancarea preferata a romanilor care este nelipsita de pe masa de sarbatori sunt sarmalele.

La fel sunt si cozonacii nelipsiti si ei de pe masa de sarbatori.

In apropierea vacantei si a acestei sarbatori, la noi in scoala se desfasoara diverse activitati, cum ar fi concursul de colinde, la care participa si clasa a XII-a B, Pe langa clasa noastra, vor mai fi participanti din fiecare clasa, acest concurs urmand sa se desfasoare in data de 20.12.2012, organizat de domnul profesor Calin Perte.

DENISA BUGA 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: