Marius Ghenţ: „Nu lăsa liceul să-ţi omoare spiritul curios”

Când am fost rugat să scriu despre timpul petrecut la Ghibu, am acceptat fără să mă gândesc la ce voi ajunge să scriu pentru acest blog. Nu îmi place să scriu despre trecut şi nicidecum despre mine.

Astfel, procesul creativ – ce poate fi mai creativ decât a-ţi colora propria imagine? – a durat ceva mai mult, din pricina luptei constante dintre partea creierului care îmi controlează narcisismul şi cea responsabilă pentru modestie. Între reprize, am reuşit să pun ceva pe foaie.

Venirea mea la Ghibu a fost din pură întâmplare, la fel ca orice elev care îşi încredinţează anii de liceu unui sistem tâmpit de repartizare, bazat pe un sistem şi mai tâmpit de evaluare a performanţelor.

Perioada petrecută în anii de liceu a însemnat o continuare a procesului de cunoaştere de sine. O perioadă care, în umila mea părere, nu ar trebui să fie văzută ca fiind „cei mai frumoşi ani” din viaţa nimănui. Îmi pare rău de cei care nu au scăpat încă din cavoul coridoarelor instituţiei educaţionale.

Nu lăsa liceul să-ţi omoare spiritul curios, să-ţi păteze imaginea cunoaşterii. Încă din uterul mamei tale ai fost reprezentarea perfectă a universului. De atunci, toate te-au atacat şi au încercat să te configureze într-un număr dintr-o linie aşa-zisă firească a societăţii. Nu privi educaţia primită la liceu ca o necesitate. Nu lăsa energia negativă a unor profesori, elevi sau mai ştiu eu cine să-ţi stopeze drumul spre cunoaştere. La urma urmei, nu eşti ceea ce se află în exteriorul tău.

Nu fugi de necunoscut, nu îţi pierde curiozitatea şi rămâi pe veci un novice.

Închei cu un citat, pentru că în liceu şi eu rămâneam doar cu citate-n cap: „Paşii mărunţi construiesc drumul cel mai larg” (Alejandro Jodorowsky).

MARIUS GHENŢ

Marius Ghenţ, care a urmat cursurile Liceului Onisifor Ghibu la secţia engleză intensiv, promoţia 2008, este absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. I-aţi putut citi contribuţiile lunar, în revista Connect, la care a lucrat ca redactor, cu articole despre noutăţi tehnice din zona tehnologiei informaţiilor. În prezent e redactor la platforma www.vice.com, unde semnează cu precădere cronici muzicale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: