Dă muzica mai încet!

Sunetele sunt indispensabile existentei animale si umane. Murmurul apei unui izvor, fosnitul frunzelor sunt placute auzului, te linistesc. Dar aceste sunete devin tot mai rare, fiind inlocuite de zgomote artificiale.

DENISA MOLDOVAN

Marea majoritate a activitatilor omenesti este generatoare de zgomote. Poluarea sonora poate fi generata de surse naturale si surse artificiale. Sursele naturale sunt: eruptiile vulcanice, cutremurele, alunecari de teren, vuietul unei cascade,etc. Sursele artificiale de zgomot pot fi surse generatoare de zgomot in mediul ambient: sunetul sirenelor, soneriile, claxoanele, zgomotul produs de traficul auto sau aerian. Traficul aerian in special cel supersonic reprezinta o sursa de zgomot cu implicatii puternice. Unele motoare aviatice se aud de la 30 km. Masuratorile efectuate in orasele mari arata ca nivelul zgomotului in orele de varf depaseste cu mult standartele si normele sanitare. Este foarte ridicat nivelul zgomotului industrial, in unele intreprinderi el este la nivelul de 90-100 decibeli, dar si acasa nu este mai liniste.

Poluarea sonora provoaca la nivelul organismului uman o serie intreaga de efecte incepand cu usoare oboseli auditive pana la stari nevrotice grave si chiar traumatisme ale organului auditiv. Sunetele cu o frecventa mai ridicata sunt mai periculoase decat cele cu o frecventa joasa.
Zgomotul poate provoca diminuarea volumului caloric, afectarea functiilor circulatorii, schimbari ale ritmului inimii si ale presunii sanguine,nevroze stomacale,insomnii. Zgomotul poate genera stari de teama si incomoditate, diminueaza atentia si siguranta. Traumatismele provocate de zgomot se refera la ruperea timpanului, lezarea organului Corti.

Zgomotul poate afecta orice tesut al organismului, orice celula sau formatiune intracelulara si poate provoca diferite forme de imbolnaviri, are urmari neurologice: ameteli, cefalee, oboseala. Muzica puternica poate crea stari de depresie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: