VLAD & DOMINIC: Cum să schimbi destine cu rețelele sociale

În ziua de azi rețelele sociale joacă un rol important în viețile multor oameni, zeci de milioane de utilizatori vizitează zilnic rețele precum facebook, instagram, tik tok etc. Multă lume își ea exclusiv informația din aceste rețele fără a se informa din mai multe surse. Dar cum influențează acestea opinia publică ?

Informațiile din social media se propagă foarte rapid, spre exemplu o știre despre un accident marfar de mare anvergură, care ajunge în social media poate crea în mai puțin de o ora o reacție puternică opiniei publice și ajunge știre de interes național, toate în mai puțin de o ora.

Foto: Vlad Paul

Pe lângă știrile care trebuie să fie de interes național, se propagă și mai rapid știrile false și dezinformarea, deoarece oamenii nu se informeaza din mai multe surse, iar un om rău voitor poate diviza opinia publica printr-un singur articol sau postare pe o rețea de social media.

Un astfel de caz de dezinformare a fost in anul 2021 când ministrul apărării al Austriei anunța un dezatru pentru Europa.Tot continentul urma să rămână în beznă totală. Acest lucru nu s-a intamplat, dar fiindcă știrea s-a propagdat pentru foarte mult timp, unii oameni și-au pregătit generatoare pe bază de combustibil fosil sau și-au instalat panouri fotovoltaice.

Acest lucru ne arată cât de ușor se poate influența o masă de oameni când informațiile vin din surse de “incredere”.

VLAD PAUL, DOMINIC SALAMON

Leave a comment