Să luăm istoria în serios ca să nu o mai repetăm!

ÎN PERIOADA 24-28 APRILIE 2023, UN GRUP DE 25 DE ELEVI ȘI ZECE PROFESORI AI COLEGIULUI NAȚIONAL ONISIFOR GHIBU ORADEA AU PARTICIPAT LA O MOBILITATE ERASMUS LA ȘCOALA PARTENERĂ SZKOŁA MISTRZOSTWA SPORTOWEGO DIN WIELICZCA, POLONIA. ACEASTĂ MOBILITATE A AVUT LOC ÎN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS UNITED WE STAND. DIVIDED WE FALL, CU NUMĂRUL 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. DEOARECE CEL DE-AL DOILEA AN AL ACREDITĂRII ERASMUS EDUCAȚIE ȘCOLARĂ ARE CA TEME INCLUZIUNEA, TOLERANȚA ȘI DIVERSITATEA, AM ALES VIZITA LA LAGĂRUL DE CONCENTRARE AUSCHWITZ BIRKENAU, PENTRU A ILUSTRA CE EFECTE A AVUT ÎN TRECUT DISCRIMINAREA ȘI LIPSA TOLERANȚEI. (PROF. LUCIA CIGHIR)

Ciudat a fost faptul că, înainte de a începe turul, ghidul s-a simțit nevoit să ne ceară să avem atitudinea potrivită pentru locul în care ne aflam. Asta înseamnă că au fost alții înaintea noastră care nu au avut un comportament adecvat? Cu siguranță. Dar de ce ?

Lagărele de concentrare Auschwitz și Birkenau, unde au fost chinuiți evreii, rromii și alți nedreptățiți, nu sunt locuri in care să simți că poți râde și glumi. Pur și simplu nu se poate! Acolo se simte tristețe, și nu pentru că cineva impune asta, ci din simplul fapt că tot ce te înconjoară amintește faptul că acolo au murit extrem de mulți oameni nevinovați.

Fotogalerie: Mirela Marian

În timpul turului, chiar dacă nu ascultam toate explicațiile ghidului, tonalitatea lui explica totul, ne atingea la suflet, îl ascultam cu ajutorul căștilor și priveam în jurul meu. Tristețea parcă se simțea în aer. Afară, am călcat pe cenușă, cenușă de om și am văzut cum curenții de aer o ridicau în văzduh. Mă doare sufletul când mă gândesc la numărul morților de atunci, maltratați prin mai multe metode.

Și pentru ce ? Pentru că evreii erau răspândiți și dezvoltați economic și pentru că naziștii se credeau superiori, pentru că Hitler avea anumite convingeri obsesive și germanii se lăsau influențați de el? Nimic nu poate justifica cele întâmplate acolo.

Am văzut grămezi de pantofi, ochelari și păr care urma să fie folosit pentru un fel de saltele pentru naziștii de pe front; și încă câte alte obiecte care, cândva au aparținut unei persoane.

Ce s-a întâmplat la Auschwitz și Birkenau a fost inuman. Oamenii se purtau monstruos cu alți oameni. Și, din păcate, mai exista și azi, cum probabil vor exista întotdeauna, unii care se comportă urât cu semenii lor. Am folosit termenul „semeni” pentru că, la urma urmei toți suntem semeni, toți suntem oameni, deși există incontestabila diversitate, care exprimă faptul că avem diverse limbi, culturi, diferite trăsături, gusturi, idealuri ș. a. m. d.(lista poate continua la nesfârșit).

Cu toate acestea, însă, exista diferențe pe care noi le impunem și le facem să pară ca fiind rele, dar trebuie sa conștientizăm că, procedând astfel nu îi rănim doar pe cei din jurul nostru, ci și pe noi înșine, cu egoismul și răutatea cu care ne -am putea înnegri sufletele.

Într- un final, Auschwitz și Birkenau nu sunt niște obiective turistice, ci sunt locuri cu multă încărcătură istorică, care sunt păstrate și pentru viitor pentru a reaminti consecințele cauzate de dispreț, răutate și ignoranță.

MIRELA MARIAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: