ANDREEA: O lume a sufletelor

„Fiecare om trebuie cel puțin o dată să moară, ca după aceea să înceapă să trăiască. Moartea e doar un început, nicidecum un sfârșit.”

Arta de a muri de Andreea Russo spune povestea unui om care, după multe frământări interioare, a înțeles în sfârșit ce înseamnă moartea: „Moartea era în fața mea și eu o contemplam. Eu, cel care o uram, realizasem că ea mă poate salva de mine însumi. Pur și simplu înțelesesem că moartea sunt eu. Cert este că, pentru fiecare dintre noi, propria persoană este moartea.”

Artur decide să țină un jurnal în care își notează toate gândurile și trăirile din viața sa anterioară. Toată acțiunea cărții se petrece într-o lume în care toți au murit deja, o lume a sufletelor. Artur este pasionat de artă, preferă fotografiile alb-negru și scrie mult despre faptul că se simte un colecționar de amintiri. Într-o lume în care toți au murit deja, într-o lume în care doar amintirile mai trăiesc, Artur hoinărește printre ele.

Întâlnirea cu moartea este întâlnirea cu el însuși, cu el cel din trecut.

Monica face parte din trecutul său, iar relația lor se transpune și în acestă lume a sufletelor, în care el își amintește totul și se simte bulversat de tot ce se întâmplă: „Am ajuns într-un nucleu pe care-l explorez prin întuneric. La un moment dat lumina se va aprinde și voi înțelege unde sunt”.

Arta de a muri este o carte extraordinară, o meditație din care ieși mult mai împăcat cu tine și cu viața pe care ai fericirea să o trăiești, o carte care te învață că moartea știe și să dăruiască, nu doar să răpească. În esență, ea ne dă tuturor un sens, pentru că fără ea nimeni nu ar aprecia cu adevărat viața, deoarece nu poți aprecia ceva ce nu are sfârșit.

În final, „cimitirul devine un muzeu de suflete, care are menirea să salveze prezentul celor vii”.

Ideea esențială a acestei cărți – așa cum spune autoarea – „este că nu poți să mori după ce de-acum ai murit, în schimb poți să reînvii sufletește”.

Cartea a apărut în anul 2018, are 232 de pagini, costă 39 de lei și poate fi achiziționată de pe www.carturesti.ro.

ANDREEA FEHER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: