Mărţişor, o floare-n dar

Mărţişorul este sărbătoarea tradițională românească a primăverii, a prospețimii, a bucuriei, a victoriei binelui asupra răului, un simbol al primăverii. Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie.

mart03

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhălean

După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an și se celebra sărbătoarea Matronalia, la care se desfășurau serbările lui Marte, zeul forțelor naturii, a primăverii și a agriculturii.

An de an de 1 Martie ne recăpătăm speranța, optimismul, credința în bine și sporul în toate. Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acest triumf al reînvierii naturii este invocat prin mărțișorul pe care îl dăruim celor dragi, ca mic semn că ne dorim să le aducă fericire și noroc. Șnurul alb-roșu ca o amulet este legat de părinți la mâna copiilor, îl dăruiesc flăcăii fetelor, îl schimbă fetele între ele.

mart02

Sursă foto: arhiva personală Violeta Jăhălean

Elevii liceului nostru, precum și echipajul antidrog al liceului, format din Dat Maialgesa, Moga Nicola, Cora Andrada și Covaci Adelina, au confecţionat și ei cu mare bucurie mărţişoare, pentru a întâmpina cum se cuvine primăvara.

Mărţişoarele au fost adunate într-o expoziţie cu vânzare aflată la a doua ediție, sub coordonarea doamnei bibliotecar Florica Roibu, începând de miercuri, 27 februarie, pe parcursul a trei zile. Deşi târgul a fost deschis timp de trei ore în celetreizile, vânzarea a mers foarte bine, primii cumpărători fiind chiar elevii.

În târg au fost expuse spre vânzare câteva sute de mărţişoare realizate de elevi, începând cu clasele pregătitoare și până la clasele a X-a, sub coordonarea învățătoarelor, diriginților, profesorilor, părinţilor şi chiar bunicilor. Oferta a cuprins mărţişoare realizate din mărgele, fluturaşi, trifoi şi floricele croşetate din fire multicolore, realizate din hârtie prin tehnica quilling sau pictate.

Participarea la această activitate i-a şi responsabilizat pe copii, m-am bucurat să văd că ei au înţeles şi mesajul caritabil al acestei acţiuni şi că, deşi există o ofertă foarte bogată pe piaţa mărţişoarelor, ei au ales să cumpere mărţişoare de la târgul nostru.

Proiectul propus și-a atins obiectivele nu doar din sfera educației estetice, ci și din sfera morală și ecologică, dat fiind faptul că elevii au desfășurat și acțiuni de obținere a unor venituri din munca lor, sumă care apoi va  fi direcționată în scop caritabil spre cazurile sociale din școală.

Prof. VIOLETA JĂHĂLEANU

Bibliotecar FLORICA ROIBU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: