Acasă e acolo unde…

Nu ştiu ce înseamnă pentru unii „acasă”… sincer, nici nu-mi pasă! Ştiu ce înseamnă pentru mine: acasă e satul în care am văzut pentru prima dată razele soarelui, unde am făcut primii pași și am învățat ce e bucuria. Acolo simt că lumea e a mea, simt că acolo e ceva al meu, ceva de care nu cred că o să mă pot despărți vreodată.

Copilăria mea a fost magică! Am avut parte de toată libertatea din lume, de toată dragostea din lume!

Mereu când spun „acasă”, simt un dor care zboară spre bunica mea. Nu cred că aş putea vreodată să o caracterizez în totalitate. Ea e iubire necondiționată, e bucurie, e fericire! E tot ceea ce dă sentimentul de acasă!

Încă de mică am fost învățata de către părinții mei, dar mai ales de către bunica mea, să Îl iubesc pe Dumnezeu. Mereu îmi spune: „Să nu te temi de nimic în lumea asta! Dumnezeu e mereu cu tine și El îți dă curaj.”

Fără să știe că face asta, scumpa mea bunică îmi dă curaj să înfrunt tot ceea ce îmi iese în cale, deoarece e o ardeleancă cu glas dulce și aprins, harnică, hotărâtă, care niciodată nu s-a temut de nimeni și de nimic, decât de Dumnezeu.

Acasă, sentimentul de libertate este mai viu ca niciodată! Iarba, aerul, viața în sine este alta! M-am născut la ţară şi spun asta cu toată mândria din lume, deoarece acolo am învățat că orice lucru e frumos, că orice floare are povestea ei, că orice răsărit de soare e o minune!

Când am început să scriu aceste rânduri, nu m-am gândit nicidecum să evoc vreun membru al familiei. Dar, pe de altă parte, cred că asta înseamnă acasă: o pereche de ochi care te privesc cu dragoste, o mângâiere blândă și un umăr pe care să-ţi pleci capul, atunci când crezi că totul-i dărâmat (și niște plăcinte cum doar bunica mea știe face).

Am crescut cu dragoste față de orice suflet, fie om, fie câine! Asta o poate confirma mama, care, de multe ori, mă căuta disperată și mă găsea fie în grajdul vacilor, fie în vreo „încăierare” cu câinele nostru.

Poate că viața e nedreaptă, timpul trece și ne maturizăm, dar cert este că dragostea mea pentru necuvântătoare a rămas aceeași, poate chiar mai intensă.

„Veşnicia s-a născut la sat”, spune Lucian Blaga. Prin veșnicie, fac trimitere la ștergarele falnice care stau pe pereții casei bunicii mele și care sunt acolo de o veșnicie, de când mă știu eu, fiind moștenite de la mama ei.

Adriana Stiube02

Sursă foto: arhiva personală Adriana Ştiube

Spuneam că sunt mândră că m-am născut la ţară și am crescut acolo. Şi da, chiar sunt! Cum aş putea să fiu altfel când costumele tradiționale țesute de bunica mea îmi aduc mereu aminte că rădăcinile mele sunt acolo, că de-acolo provin, că acolo a decis Universul să-mi încep călătoria numită „viaţă”?

Acum înţeleg de ce Peter Pan nu voia să crească! Odată ce timpul șterge tot ceea ce există în prezent, rămâne doar amintirea. Rămâne doar amintirea ochilor calzi, a umărului pe care îți plecai, ca pe un refugiu, capul.

Încă mai avem timp să ne bucurăm de toate aceste lucruri! Putem să ne bucurăm de aer, de apă, de soare, de răsărit, de fiecare ființă care ne atinge viața! Hai s-o facem! Hai să nu lăsăm timpul să fure ceea ce ne dă un sens!

Nu știu cum să închei… Nu am știut nici cum să încep.. Cred doar că aș vrea să mulțumesc Universului pentru tărâmul minunat în care am fost născută! Vreau să îi mulțumesc pentru libertate, pentru fiecare zâmbet, rază de soare, dar mai ales pentru fiecare ființă care mi-a dat un sens, m-a făcut să fiu un om umil, care tinde mereu spre mai mult!

Vreau să îi mulțumesc pentru fiecare secundă petrecută în satul meu, în locul în care inima mea mereu își va găsi alinare!

Înțelesul de „acasă” e diferit de la persoană la persoană, de la concepție la concepție, dar pentru mine are un singur sens: acasă e acolo unde inima te cheamă când totul e distrus și fără sens!

ADRIANA ŞTIUBE

Adriana Stiube01

ADRIANA ŞTIUBE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: