MIHAELA PUSTAN: Ultimii dinozauri din Transilvania

La noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor s-a vernisat expoziţia temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar şi Laboratorul de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului, coordonator  dr. Vlad Codrea.

Expoziția cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor zburătoare şi dinozaurilor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop.

Expoziţia este una educativă, intermediază o incursiune în lumea din urmă cu milioane de ani.

Noi am avut norocul să luăm interviu cu un specialist de la Muzeul Țării Crișurilor, doamnei muzeograf Erica Posmoşanu, care ne-a răspuns la unele întrebări si curiozităţi despre aceasta expoziţie.

Doamna Posmoşanu ne-a spus ca existența istorică a dinozaurilor a fost întotdeauna intrigantă, mai ales pentru  copii, deoarece ei sunt curioși când vine vorba de aceste creaturi monstruoase care au existat cu adevărat.

Filmul Jurassic Park, realizat în anul 1993, a arătat dinozauri ilustrați cu ajutorul multimedia. Filmul a fost un mare succes printre copii și oameni mari și a deschis un mare interes pentru explorarea lor.

Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioadă de aproximativ 160 de milioane de ani, prima dată apărând pe planeta noastră cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă, la sfârșitul perioadei triasice. Aceste reptile – de mult dispărute, care continuă să ne fascineze – au murit acum circa 60 de milioane de ani, cu mult înainte ca omul să-și facă apariția pe această planetă.

„Existența istorică a dinozaurilor a fost întotdeauna intrigantă, mai ales pentru  copii, curioși când vine vorba de aceste creaturi monstruoase”

Numele dinozaurilor sunt acordate, în general, după o trăsătură caracteristică a corpului, după locul unde au fost descoperiţi sau după o persoană implicată în descoperirea lor. De obicei, numele constă în două cuvinte grecești, două cuvinte  latine sau o combinație între acestea.

În ce priveşte moartea acestor creaturi, există diferite teorii despre dispariția dinozaurilor. Unii cercetători cred că la sfârșitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani, majoritatea dinozaurilor ar fi suferit o extincție catastrofală, cauzată de schimbarea temperaturii globale și de impactul unui meteorit cu Pământ, în timp ce alții cred că au dispărut din cauza erupției unui vulcan. Dinozaurii nu au dispărut imediat după impactul pământului cu meteoritul; se estimează că aceștia au mai supraviețuit o perioadă uimitoare de 700.000 de ani.

Principalele atracţii ale expoziţiei sunt trei reconstituiri la dimensiunile reale ale unor dinozauri, plus reconstituirea unei reptile zburătoare: sauropodul Magyarosaurus dacus, ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai şi reptila Ornithocheirus.

Cea mai mare reconstituire este cea a sauropodului Magyarosaurus dacus, de 6 metri lungime şi 2,3 metri înălţime. Acesta era cel mai mare dinozaur din paleoecosistemul insulei. Acesta era un erbivor gregar docil, fiind printre cei mai comuni dinozauri de la noi. Rudele cele mai apropiate ale acestuia din America de Sud au fost cele mai mari animale terestre din toate timpurile, cunoscându-se o specie care putea ajunge până la 100 de tone.

Doamna Posmoşanu ne spune ca mii de copii au trecut pragul expoziţiei, curioşi să afle cum trăiau dinozarii de pe teritoriul Transilvaniei acum 60-70 de milioane de ani.

MIHAELA PUSTAN

MIHAELA PUSTAN

MIHAELA PUSTAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: