DANIEL PUŞCAŞ: Legea care ar putea ucide Internetul

„Cum ar fi ca un site precum cel pe care sunteţi acum să vă ceară bani pentru a intra pe el?”

Internetul. Este uimitor cum o concepţie ce părea imposibilă acum 40 de ani a devenit o parte aşa de importantă a vieţii cotidiene. În ziua de astăzi e greu să întâlneşti în România un tînăr care nu foloseste Internetul în fiecare zi, pentru diverse activităţi precum social media, documentare etc.

Daca citesti acum acest articol, atunci inseamna ca te-ai conectat la internet, ti-ai descris browserul web si ai intrat pe site ul logopaper, pentru a-l citi. Dar daca o actiune asa de banala ca aceasta ar fi ceva foarte rar in viitorul apropiat? Pentru multi este un fapt inconceptibil, dar ar putea fi, din pacate, o realitate foarte infricosatoare si una care pare chiar plauzibilă.

Presedintele Comisiei Federale de Comunicatii (Federal Communications Commission sau FCC, pe scurt) din Statele Unite ale Americii, Ajit Pai, si-a facut clare intentiile de a dezmembra legile de neutralitate a Net-ului din SUA.

Neutralitatea Net-ului este o lege fundamentala pe care s-a construit Internetul modern. Odata cu dezmembrarea neutralitatii Net-ului, multe dintre site-urile mai marunte, cu un buget mai mic, stau sa dispara. Sa luam de exemplu un student care vrea sa isi deschida o afacere online. Dupa ce el reuseste sa isi deschida site-ul, el afla ca nu poate fi vizitat de nimeni. Motivul? Distribuitorii de Internet au blocat accesul pe site al vizitatorilor, pana cand detinatorul le plateste o suma de bani pentru a-l debloca.

Cu legile de neutralitate a Net-ului prezente acum, distribuitorul de Internet nu poate interfera experienta ta a Internetului. Dar fara legile acestea, distribuitorul poate sa iti schimbe experienta cum doreste, incetinind sau chiar blocand anumite site-uri. Odata cu dezmembrarea legilor acestora,singura limita e imaginatia lor.

Desigur, site-uri mari precum Google, Facebook si altele vor avea bugetul necesar pentru a plati distributorii, dar ganditi-va cum ar fi ca un site precum cel pe care sunteti acum, logopaper, v-ar cere bani pentru a intra pe el? Cum ar fi daca va trebui sa se stranga in fiecare an o suma mare de bani, doar ca elevilor de la jurnalism sa le poata fi expusa munca?

Neutralitatea Net-ului este un lucru pe care stii sa il apreciezi corect doar dupa ce il pierzi. Este esential pentru Internet ca aceasta lege sa ramana in vigoare si sa nu lasam distributorii de Internet americani sa se imbogatesca de pe urma acestui lucru!

Daca neutralitatea Net-ului dispare in SUA, atunci poate cauza un efect domino si pot aparea oameni care vor sa schimbe situatia si in România.

Cea mai buna arma pe care o are FCC la dispozitie este faptul ca lumea nu concepe ca asa ceva se poate intampla. Trebuie sa anuntam lumea ca Internetul este in pericol si sa nu fim ignoranti in fata acestei problem, daca iti pasa de Internet!

Americanii au creat un site special de unde pot suna Congresul american, singura organizatie care poate opri definitiv planul FCC-ului. Daca Congresul nu va face nimic, atunci soarta Internetului va fi pecetluita peste trei saptamani, cand FCC va vota schimbarea legii.

DANIEL PUŞCAŞ

daniel-puscas-feat

DANIEL PUŞCAŞ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: