CARMEN ARDELEAN & ELENA CIORBA: Vedeta este Uriaşul German Gri-Fier

Claudiu Mihele, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Oradea, este crescător de iepuri şi păsări de rasă. El practică acest hobby din copilărie.

m.c.1

Claudiu Mihele, alături de iepurele său preferat

Claudiu ne marturiseste ca este membru al Asociatiei de Crescatori de Animale Mici si Pasari „Crişana”. Cei care vor sa se inscrie in asociatie o pot face, dar trebuie sa creasca doar animale sau pasari de rasa.

Claudiu creşte iepuri si gaini de rasa. Rasele de iepuri cu care lucreaza sunt Urias German si Fluture German, iar cele de gaini – Brahma si Italiana. Are trei gaini Brahma, o pereche de Italiene, 25 de iepuri rasa Urias German si zece iepuri rasa Fluture German.

m.c.6

Iepuri de rasă ai crescătorului

Rasa de iepuri preferata a lui Claudiu este Uriasul German Gri-Fier.

Iepurele sau preferat este un mascul de Urias German Gri-Fier, cu varsta de 1 an si o luna, care cantareste 9,5 kg.

Claudiu ne spune ca isi hraneste animalele si pasarile o data pe zi. Hrana iepurilor consta in orz, granule speciale pentru iepuri si lucerna, iar hrana gainilor in orz, granule speciale pentru gaini, iarba si flori uscate de lucerna.

m.c.3

Câteva găini de rasă

Iepurii de rasa necesita multe tratamente: vaccinuri, vitamine, deparazitari etc.

Nu a calculat exact investitia anuala, dar aceasta ajunge undeva la 8.000 de lei.

Claudiu a crescut de mic copil iepuri, mai exact de la varsta de 7 ani, pasiunea fiind mostenita de la tatal sau.

Claudiu ne spune ca este foarte greu sa lucrezi cu iepurii, in special pe timpul iernii. Din cauza lipsei unui adapost inchis, iarna aceasta Claudiu a avut mari probleme cu aceste vietăţi, din cauza frigului.

Un iepure are nevoie in primul rand de o cusca din lemn, ferita de ploaie si soare direct. Iepurii mai au nevoie si de foarte mare curatenie si hrana de calitate, ne spune Claudiu. Cusca este din scandura sau OSB, iar la usa custii au nevoie de plasa cu gauri mici, pentru a-i feri de pradatori. Cusca trebuie neaparat sa aiba podeaua din scandura, cu o usoara inclinatie pentru scurgere, ne mai spune Claudiu.

m.c.2

Cuşcă pentru iepuri

Aflăm ca rasele de iepuri sunt foarte multe, impartindu-se in trei categorii, după mărime. Fiecare rasa de iepure are anumite criterii prin care se deosebeste de restul.

La iepurii mari, rasa cu care Claudiu lucreaza, Uriasul German, trebuie sa indeplineasca urmatoarele standard: greutate minim 7 kg, urechi mari de 22-23 cm lungime si cap mare.

O alta rasa cu care Claudiu lucreaza, Fluturele German, are si el anumite criterii pe care trebuie sa le indeplineasca: greutate de minim 5,5 kg; desen lateral prin puncte (5-8 la numar), sub forma unui fluture; dunga pe spate neagra, lata si neintrerupta; la ochi are doua puncte negre, la fel si pe obraji; si pe bot are o pata neagra, de asemenea, sub forma unui fluture.

Pentru cei interesaţi, un pui de iepure de 8-9 saptamani costa 100 de lei, dar daca clientul doreste ca iepurasul sa fie tatuat de asociatie si cu certificat de origine, pretul creste la 150 de lei.

Tot la Claudiu, un adult costa intre 250 si 450 de lei, depinde de calitatea animalului. Desigur, daca iepurele este participant la expozitie sau are o genetica buna, pretul poate trece de 200 de euro.

Claudiu îşi dedica acestei pasiuni tot timpul sau liber, 5-6 ore zilnic si tot weekend-ul, iepurii fiind pentru nu doar o pasiune, cat si prieteni.

Fiind membru nou in asociatie, a participat doar la o expozitie, si anume la cea din 2016, Cupa Crisana, unde a adus o gaina Brahma Lemon care a primit punctajul de 94 de puncte, un calificativ foarte bun.

Claudiu ne spune ca pe viitor isi doreste sa isi extinda ferma si sa aducă în orasul nostru iepuri cat mai buni din punct de vedere genetic, dar si cu rase mai putin intalnite.

El ii sfatuieste pe incepatori sa se inarmeze cu multa rabdare, sa dispuna de un fond destul de mare de investitii si sa se documenteze foarte bine despre bolile iepurilor, despre rasele pe care doresc sa la creasca si despre conditiile necesare cresterii iepurilor.

Pagină de Facebook: Mini Ferma Haieu

Foto: arhiva personală Claudiu Mihele

CARMEN ARDELEAN, ELENA CIORBA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: