GEORGIANA PUŞCAŞ: Ghibu vă urează un Paşte Fericit! Plus VIDEO

Sărbătoarea Sfintelor Paşti se apropie cu paşi repezi pentru creştinii ortodocsi. În această perioadă de dinainte de Paşti, creştinii  ţin Postul Paştelui, în care nu au voie să mănânce de dulce – mai exact, nu au voie sa consume produse de origine animală – şi în care creştinii cântă sau ascultă pricesne în care sunt descrise suferinţele Mântuitorului nostru.

icoane

Foto: FLAVIA BOGDAN

Duminica de dinaintea Paştelor este dedicată Floriilor. Această sărbătoare semnifică intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalim şi tot in acestă zi îşi serbează ziua de nume cei care au nume de florii sau derivatele lor.

Dupa praznicul Floriilor, creştinii intră în Săptămâna Mare, săptămâna de dinainte de Paşti. În această săptămână, gospodinele işi pregătesc casa şi bunătăţile pentru sărbătoare, cozonacul, drobul de miel si pasca fiind de nelipsit din fiecare gospodărie.

oua rosii

Foto: GEORGIANA PUŞCAŞ

În Joia Mare de obicei se vopsesc ouă, care mai de care mai pestriţe, însă vedetele coşului de Paşti sunt ouăle roşii. Ele au în spatele acestei culori diferite legende, una dintre ele şi cea mai credibilă ar fii că atunci cand Maica Domnului a mers să plângă la picioarele fiului ei răstignit, Iisus Hristos, aceasta a avut şi un coş cu ouă pe care l-a aşezat sub cruce, curgând peste ele sângele Mântuitorului. Domnul, văzând că acestea s-au înroşit, a zis: „De acum înainte faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducerea aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu azi”.

După cele 40 de zile de post, duminica seara, oamenii îşi iau cele mai frumoase haine din dulap şi merg la slujba de Înviere, de unde se ia si se aduce in casele oameniilor lumină sfântă şi paşte. Paştele reprezintă prescură şi vin simbolizând trupul şi sângele lui Iisus.

Prima şi a doua zi de după Paşti sunt considerate ca nişte sărbători, zile in care creştinii nu trebuie să lucreze; de obicei în aceste zile familia se reuneşte mai ales la masa de Paşti unde se ciocnesc oua.

În zilele următoare, până la praznicul închinat Înălţării Domnului, creştinii se saluta cu „Hristos a înviat!” şi „Adevărat a înviat!”

Fie ca praznicul învierii Domnului să va aducă în casă şi în suflete multe bucurii şi împliniri.

Paşte fericit!

GEORGIANA PUŞCAŞ

Priceasna a fost interpretată de Corul ortodox diacon Nicolaie Firu din Oradea, la concertul de pricesne La umbra crucii tale.

GEORGIANA PUŞCAŞ

GEORGIANA PUŞCAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: