BOGDAN BONDAR: Educaţia juridică te pregătește pentru viaţă mai mult decât 12 ani de școală

Știu legile lui Kepler, dar nu știu legile din țara mea, legi pe care se presupune că trebuie să le respect. Pot să îmi dau seama când un cuvânt este substantiv sau verb, dar nu voi putea să îmi dau seama dacă contractul pe care îl voi semna când mă voi angaja în această vară îmi respectă drepturile sau nu. Știu din ce este format centrul Pământului și mai știu că dacă aș cunoaște legile țării și drepturile mele aș fi mai pregătit pentru viață decât după cei 11 ani de școală pe care i-am făcut până acum. Nu sunt mândru de asta.

Pe data de 14 aprilie 2016 a avut loc o Conferință din cadrul Universităţii Agora cu tema „Importanta educației juridice în instituțiile de învăţământ”. Vorbitorii s-au axat pe tematica educației juridice, explicându-ne cât de importantă e și dându-ne exemple de legi și informații din domeniul juridic foarte folositoare, apreciind faptul că Ministerul Educației va avea în vedere că de la toamnă (septembrie 2016) elevii din clasa a V-a să înceapă să studieze noțiuni de științe juridice. Salut această inițiativă a Ministerului Educației și consider că ar fi trebuit ca această oră să fii fost introdusă de mai multă vreme.

Eu am participat alături de colectivul clasei XI-B și însoțiți de doamna dirigintă, Livia Ivan, care a avut inițiativă de a participa la această conferința. Sunt sigur că și restul elevilor școlii noastre ar fi avut multe lucruri interesante de învățat din această conferința, dar din păcate nu au avut privilegiul de a participa.

Vorbitorii principali ai conferinţei au fost:

  1. Comisar Ioana Indrieş de la IPJ Bihor, a prezentat acţiunile pe care le desfăşoară poliţia în mediul şcolar cu scopul de a preveni violenţa şi infracţiunile. “Şcoala nonviolenţei” – proiectul desfăşurat în parteneriat cu Liceul Onisifor Ghibu” şi Inspectoratul Şcolar este unul din proiectele cu cel mai mare impact printre elevi.
  2. Psiholog Roxana Ogică de la Protecţia Copilului a vorbit despre serviciile oferite de această instituţie pentru a fi un sprijin copiilor aflaţi în pericol. Tel. copilului la care răspunde cineva non-stop este 0259.983
  3. Studentul an III la Drept, Daiana Poleac, o fostă elevă a Lic Teoretic Onisifor Ghibu (cu care ne mândrim), azi foarte implicată în studiul ştiinţelor juridice, a vorbit despre riscurile întâlnite în spaţiul virtual. Astfel, am aflat că în termen de 3 ani, oricine se consideră a fi umilit sau batjocorit în vreun fel de cineva din mediul virtual poate depune plângere şi capturile de ecran cu imaginile care dovedesc acuzele pot deveni probe în favoarea victimei.

 

Știai că dacă te împiedici sau cazi cu bicicleta sau faci accident cu mașina din cauza gropilor din asfalt poți  da în judecată administratorul drumului (Consiliul Local de exemplu)? Da? Nici eu! Totuși aș fi putut să merg cu bicicleta pe stradă, să cad din cauza unei gropi din asfalt, să mă aleg cu ambele mâini rupte și cu multiple leziuni la nivelul feței și probabil aș avea nevoie de 90 de zile de îngrijiri medicale, cum a pățit Ionuț C., de 33 de ani, pe 3 iulie 2012 din Craiova.

In concluzie, educaţia juridică este necesară atât pentru cei mici, dar şi pentru noi, cei mari, care credem că ştim multe.

BOGDAN BONDAR

BOGDAN BONDAR

BBOGDAN BONDAR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: