ROXANA ILINCĂU: Folclor, tradiţii şi obiceiuri naţionale

Azi am ales să vorbesc despre importanța păstrării folclorului, a obiceiurilor și tradițiilor nostre, deoarece ne apropierm de o perioadă plină de tradiție moștenită din generație în generație. Despre folclor am stat de vorbă cu Anamaria, o adevarată iubitoare de folclor, tradiție și tot ceea ce face parte din patrimoniul cultural al țării noastre.

image001

ANAMARIA MUŞET

REPORTER: Anamaria, pentru tine ce înseamnă folclor?

ANAMARIA: Pentru mine cuvantul „folclor” înseamnă mult mai mult decât l-au definit oamenii de cultură, nu înseamnă doar totalitatea creațiilor culturale și spirituale ale unui popor. Folclorul nostru românesc e ceea ce ne definește ca și popor, e ceea ce ne face să fim aparte. Da, e adevărat, fiecare popor are un folclor propriu, au și alții tradiții și obiceiuri, muzică și dans popular, dar pentru mine personal România e parcă locul din care izvoraște folclorul.

REPORTER: Cum ai ajuns să îndragești atât de mult folclorul? Pentru ca la vârsta ta puțini sunt interesați de asta.

ANAMARIA: Bineînțeles că datorită familiei mele, bunicilor mei în mod special dar și părinților. Am fost educată să iubesc și să păstrez ceea ce alții au lăsat în urma lor, să respect tradițiile noastre și la rândul meu să transmit mai departe copiilor mei și, de ce nu, viitorilor mei elevi.

REPORTER: Știu că ai facut parte din diferite ansambluri folclorice, împărtăseste-ne experienta asta.

ANAMARIA: Am activat ca dansatoare în diferite ansambluri folclorice câțiva ani buni din viata mea și pot să mărturisesc că e absolut fascinant să fii membru dintr-un grup care urmărește păstrarea și promovarea tradițiilor noaste autentice. Am adunat o serie de amintiri si experiente de neuitat, momente pline de mândrie, m-am simțit de fiecare dată când urcam pe scenă mândră că sunt româncă.

image003REPORTER: În afară de dans și muzică populară, ce alte obiceiuri și tradiții cunoști și păstrezi?

ANAMARIA: Sunt o varietate de tradiții și obiceiuri pe parcursul anului. Fiecare sărbătoare importantă de peste an are în tradiția noastră românească obiceiuri și diferite ritualuri, care difera de la o regiune la alta, dar pentru că ne apropiem de sărbatoarea Învierii Domnului aș vrea să amintesc câteva obiceiuri pe care le cunosc și pe care familia mea le respectă cu strictețe an de an.

În satul meu natal, o comună în care tradiția este pusă la loc de cinste și mă mândresc cu asta, în apropierea sarbatorilor de Paști, toate gospodinele pregatesc ouă roșii și încondeiate. Bunica mea a moștenit de la bătrânele familiei mestesugul de încondeia ouă, a participat la diferite concursuri organizate local și judetean, ceea ce ma face să o numesc cu adevarat pricepută în arta de a încondeia ouă. Am învățat și eu pe lângă ea de-a lungul anilor, dar până a ajunge la performanța ei mai am mult de muncit.

Un alt obicei de Paști e pregătitul mesei tradiționale, cu nelipsitul drob si cozonac facut acasa, pe lângă multe alte bucate.

Un obicei mai aparte pe care familia mea îl respectă este cel din Vinerea Mare, când femeile din gospodărie pregătesc ouăle roșii și tămaiază casa, altceva neavând voie sa lucreze în această zi, iar barbații văruiesc pomii din livadă pentru a-i feri pe tot parcursul anului de dăunători si secetă. Urmează noaptea de Înviere în care se merge la biserică, iar după slujbă ne adunăm acasă în jurul mesei pentru a ciocni ouă roșii.

REPORTER: Crezi că generațiile care urmează vor mai păstra aceste obiceiuri sau le vor cunoaște măcar?

ANAMARIA: Din păcate nu cred că noile generații vor păstra folclorul, depinde de noi ca și parinți ce educație le vom oferi. E păcat și ar trebui să ne gândim mai bine la faptul că folclorul nostru național e unic și poate cel mai de preț lucru pe care țara noastră îl are. În loc sa alegem ce e la modă și împumutat din alte țări, mai bine am proteja și am prețui ceea ce ne aparține. Trebuie să fim mândri de folclorul nostru, de bogăția noastră culturală și împreuna să ducem mai departe ceea ce ne reprezintă într-un mod atât de frumos. E păcat ca o asemenea comoară să fie îngropată de trecerea timpului!

a consemnat ROXANA ILINCĂU

ROXANA ILINCĂU

ROXANA ILINCĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: