Casa din Cămârzana

featuredGospodaria aceasta este din satul Camarzana, judetul Satu Mare, tinut reprezentativ pentru zona etnografica Oas, situata in nord-vestul Transilvaniei. Numarul mare de constructii din gospodarie, cu functii economice diferite, ilustreaza profilul ocupational complex agro-pastoral-pomicol al acestei zone.

bianca2Casa dateaza in anul 1725. Peretii au fost construiti din barne rotunde, de stejar, ca mai apoi sa fie lipite cu un amestec de pamant si paie. Casa are trei incaperi (casa, tinda, camara) si un acoperis specific zonei, dintr-un amestec de paie si iarba rezistenta la umezeala (paius).

bianca4

BIANCA TURCUS

BIANCA TURCUS

Şura separata pentru îmblătit paiosele are o structura arhaica, alcatuita din furci de stejar. In sura se depozita paie si fan. Celelalte anexe (grajdul pentru vaci si cai, cotetul porcilor, cosarca pentru malai, sopra pentru atelaje si unelte) definesc si ele profilul agro-pastoral al gospodariei, iar poarta (vranita cu boc), absenta in alta zone din Romania, evidentiaza legaturile culturale cu Europa Centrala.

BIANCA TURCUŞ

bianca3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: