De ce şcoala te transformă într-un sclav?

„Cea mai gravă formă de sclavie este cea în care cel aflat în lanţuri nu ştie că e sclav.” Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce urmează să scriu, deoarece pentru unii poate părea o erezie, însă este doar părerea mea.

educatieÎn jurul meu văd tot mai multă lume care se plânge de examene. Fie că e vorba de bacalaureat, fie de o teză sau un test banal la o anumită materie. Pentru toate acestea ţi se dau niste foi pe care TREBUIE să scrii ceva.

Consider că rezultatele ar fi mult mai bune dacă cei „testati” ar fi pusi sa scrie lucruri pe care le-ar scrie din placere, asemeni unui poet, care scrie din plăcere, pentru că are un mesaj de transmis lumii, nu scrie din obligatie, de frică sa nu cadă un examen. Acest lucru ar fi mult mai OK decat să scrii lucruri pe care TREBUIE să le memorezi si pe care mai apoi trebuie să le pui pe o foaie, la fel ca un scanner.

CITEŞTE ŞI: https://logopaper.wordpress.com/2013/02/26/exista-multe-lucruri-importante-in-viata/

Şi tu, ca un elev model, ca un cetătean ce trebuie să se conformeze, iei acele informatii, le memorezi si le pui pe acele foi, fără să te întrebi la ce sunt bune si la ce o să te ajute pe viitor, la fel ca un sclav care încearcă să le faca pe plac stăpanilor…

Stiu că multi mă vor contrazice, spunand: „Stai Roxi, stii, de fapt toate lucrurile astea pe care le înveti te ajută. Dacă iei examenul cu o nota mare, poti intra la care liceu, facultate doresti si mai apoi diploma pe care o dobandesti te ajută să obtii un loc de munca.”

ROXANA IVAN

ROXANA IVAN

Însă eu intreb: Esti sigur ca aceasta diplomă îţi asigură un loc de muncă? Cati absolventi stau cu diploma in mană, fără să îi ajute să-si găseasca un loc de muncă, fără sa le folosească la ceva?

ROXANA IVAN

8 comments

 1. Patrich

  Un articol foarte bun.Te felicit Roxana,insfarsit lumea incepe sa isi dea seama de adevaratele valori si de ce este cu adevarat rau si cu adevarat bine in societate. Felicitari!

  Like

 2. Felicitări!!!Un articol excepțional.

  Like

 3. Sebi

  Bine zis Roxi!Bravo:*

  Like

 4. Ivan Roxana Bianca

  Multumesc! Nu am facut decat sa`mi spun parerea si pot sa spun ca ma bucur ca sunteti de aceeasi parere cu mine 🙂

  Like

 5. Andrei I.

  “Însă eu intreb: Esti sigur ca aceasta diplomă îţi asigură un loc de muncă? Cati absolventi stau cu diploma in mană, fără să îi ajute să-si găseasca un loc de muncă, fără sa le folosească la ceva?”

  Ok, sunt de acord cu tine, nu-ti asigura niciun loc de munca, dar hai s-o luam altfel. Care-s sansele ca tu(ipotetic vorbind), fara nicio facultate, sa iei fata unuia care a terminat o facultate?

  Iar daca tu ai fi “testata” pentru ce ai scrie din placere, crezi ca notele ar fi unele obiective? Crezi ca toate parerile voastre sunt la fel cu cele ale profesorului?

  PS: Inainte de toate, inveti numai si numai pentru TINE, nu pentru note, teste, teze, examene etc. Cand vei constientiza asta, ai sa intelegi ca scoala nu te OBLIGA la absolut nimic, la urma urmei, nu toti trebuie sa absolvim un liceu, o facultate.

  Like

 6. Andra

  Scoala te invata multe..asta e adevarat in primul rand astfel esti privit in societate daca ai studii superioare..dar cel mai important lucru este sa ai o cultura generala!poti sa inveti cel mai bine poti sa fi premiant/a daca nu ai cultura generala degeaba..scoala ne pregates-te pentru viata..

  Like

 7. Andra

  pregateste

  Like

 8. Ivan Roxana Bianca

  Nu ma intelegeti gresit! Eu nu am spus ca nu ar trebui sa invatam. E ok , e normal sa invatam pentru a avea cultura generala.. Insa eu am spus ca nu ar trebui sa fim pusi sa invatam mot a mot!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: