DELIA: Ca o ploaie de vară

Fulgerătoare și neașteptată, așa își face loc în inimile tinerilor iubirea pură, adevărată, care nu cunoaște obligații și nici norme de diferențiere impuse de societate. Apare ca o ploaie în mijlocul arșiței verii și la fel de repede poate să croiască drumuri diferite, însă nimeni nu va rămâne același după ce își va face simțită prezența.

Așa a început și povestea dintre Babi și Step, protagoniștii romanului Trei metri deasupra cerului al scriitorului Federico Moccia, doi tineri cu personalități opuse, cu gândiri diferite, care provin din medii incompatibile ale lumii din frumoasa Italie.

Sursă foto: arhhiva personală Delia Avram

Ea este mândria familiei, un exemplu pentru toți cei de vârsta ei, cu un viitor strălucit și aspirații pe măsură, pe când el, determinat de un trecut controversat, a devenit un om dur, rece, adesea neputându-și stăpâni impulsivitatea, preferând să trăiască momentul, fără grija a ceea ce va urma.

Deși în fața legăturii dintre cei doi au stat o mulțime de incompatiblități și desigur, refuzul mamei lui Babi, care îi dorea fiicei ei o viață perfectă, departe de tot ceea ce însemna Step; sentimentele lor nu au fost ignorate, reușind să sfideze tot ceea ce părea a-i ține departe.

Cu puțină convingere din partea celei mai bune prietene a lui Babi, Pallina, care intră cu ușurință în lumea lui Step și a prietenilor lui; adolescenta exemplară începe să pună ieșitul pe primul loc, să nu mai respecte cuvântul mamei ei și să mintă pentru a evita cearta sau pedeapsa. În compania lui Step, a Pallinei și a iubitului acesteia, Pollo; Babi se schimbă și încearcă să accepte comportamentul lui Step, din cauza căruia apăreau întotdeauna certuri. La rândul lui, Step promitea că se va schimba, având o atitudine diferită față de ea, în raport cu ceilalți.

Astfel, cei doi se completează unul pe celălalt, clipele trăite împreună fiind desprinse din realitate, într-un univers unic, perfect al lor. Deși cei doi luptă pentru dragostea lor și încearcă să depășească întotdeauna diferențele care intervin între ei, în final, în momentul pierderii lui Pollo, în urma unui accident de motocicletă la cursele ilegale organizate de tinerii din oraș pentru distracție; caracterele lor diferite ies la iveală și intervine separarea, deoarece Step își manifestă firea impulsivă iar Babi este cea care îi alimentează durerea și vinovăția față de latura lui rebelă, constituind astfel vârful eșecului în încercarea de a media ceva ce nu poate fi schimbat. Acum sentimentele lor alternează între iubire, vinovăție, ură și necesitate, făcându-i confuzi. Distanța pare singura soluție de regăsire a sinelui, astfel Step decide să plece în Londra pentru a-și pune gândurile în ordine.

Cum orice iubire adevărată rămâne vie, cei doi vor încerca să-și găsească drumul înapoi unul spre celălalt în următoarele părți ale trilogiei, dovedind sacrificiile de care este în stare o persoana condusă de sentimente.

Romanul Trei metri deasupra cerului, bestseller internațional vândut în peste 12 milioane de exemplare, a fost publicat inițial în 1992 chiar de către autor, într-o ediție cu puține exemplare, deoarece nicio editură nu a dorit să-i publice cartea. Ulterior, prima parte a trilogiei a fost publicată în 2004, bucurându-se de această dată de un succes răsunător; a doua parte Ho voglia di te a apărut în 2006, iar a treia Tre volte te în 2017. Seria cărților poate fi cumpărată online de pe site-ul bestseller, la un preț de 165 de lei, dar poate fi găsită și în format electronic.

Romanele au fost și ecranizate, cele mai cunoscute filme fiind cele ale căror protagoniști sunt actorii Mario Casas și Maria Valverde. Primul film a fost lansat pe 3 decembrie 2010 iar cel de-al doilea pe 22 iunie 2012, ecranizarea unei a treia părți fiind încă în discuții.

DELIA AVRAM

DELIA AVRAM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: