ARIANA & GEORGE: Toți suntem Fantozzi

„Există un Fantozzi în fiecare dintre noi” este replica celebră a regretatului comedian italian, Paolo Villaggio (30 decembrie 1932 – 3 iulie 2017 ), cunoscut pentru personajul Ugo Fantozzi.

Seria filmelor Fantozzi prezintă mai multe povești comice din viața italianului Fantozzi, lansat pentru prima dată în Italia în anul 1975, fiind regizat de Erico Menczer. Protagonistul este un contabil la o firmă din Roma,  orașul celor șapte coline, care este lovit de fiecare dată de ghinion atât în relația familiară, cât și la muncă în relația cu colegii de serviciu.

Îndrăgitul personaj comic, Ugo Fantozzi,  a fermecat de-a lungul timpului  publicul cu caracterul său special, dar și cu întâmplările sale care, în ciuda faptului că pare lovit numai de probleme, de fiecare dată reușește într-un mod sau altul să iasă la liman. 

Filmele din seria cu acest personaj a avut o influență puternică asupra populației italiene, începând să foloseasca adjectivul fantozziano, care înseamnă asemănător cu Fantozzi, fapt ce i-a aplificat și mai mult succesul.

Seria filmelor Fantozzi: 1. Fantozzi (1975),  2.  Il secondo tragico Fantozzi (1976), 3. Fantozzi contro tutti (1980), 4. Fantozzi subisce ancora (1983), 5. Superfantozzi (1986), 6 Fantozzi va in pensione (1988), 7. Fantozzi alla riscossa (1990), 8. Fantozzi in Paradiso (1993), 9. Fantozzi – Il Ritorno (1996), 10. Fantozzi 2000 – La clonazione (1999).

Personal, deși nu am fost contemporană cu acest personaj, sunt legată prin câteva fire de cultura italiană. Mi-am petrecut o perioadă din copilărie in Italia, am călătorit între cele două țări de mai multe ori, iar tatăl meu este îndrăgostit de cinematografia italiană.

Recomand această seriw chiar și publicului tânăr, pentru umorul ei sănătos, dar și dacă doresc să cunoască ceva din spiritul italian postbelic.

ARIANA BUBOIU, GEORGE COFAR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: