RAREȘ: Îndrăgostit de Moromeții

Nu știu dacă există vreo carte pe care să o iubesc mai tare decât iubesc romanul lui Marin Preda. Ani la rând, de fiecare dată când am fost întrebat care este cartea mea preferată, am răspuns că nu pot alege una singură.

Cred că evitam să spun Moromeții, pentru că aveam impresia că ador volumul într-atat de mult doar datorită unor coincidențe fericite – poate vârsta la care am citit-o, combinată cu pasiunea pentru genul acesta de cărți pe care o dezvoltasem în acea perioadă și cu influența ulterioară a celorlaltor opere ale autorului.

Coperta primei ediții a romanului Moromeții

Pentru că da, Moromeții a fost cartea care m-a facut să devorez in doar cateva saptamani toate celelalte volume ale autorului pe care am reusit sa le gasesc la biblioteca publică. Îmi era teama că, dacă aș reciti in prezent Moromeții, nu mi-ar mai lăsa aceleași impresii și că, în aceste conditii, nu pot declara răspicat că acest volum este my all time favourite.

Am solicitat opinia unui profesor de Română de la noi din școală, legată de acest roman, iar domnul Alexandru Popoviciu a avut amabilitatea sa ne ofere câteva ganduri ale sale. Solicitarea noastră se leagă și de faptul că de curând s a operat o modificare în programa de bacalaureat, în sensul că Moromeții nu mai intră în lecturile  necesare pentru pregătirea acestui examen.

Prof. ALEXANDRU POPOVICIU

„Ilie Moromete este și… tatăl meu. Pământul (puțin) pe care îl  aveam pe vremea… colectivului îi oferea libertatea de a ne povesti Păcală și Tândală, Alexandria de atâtea și atâtea ori. Pe ce (cine) te bazezi, domnule ministru Cîmpeanu, de ai scos Nichita din programă? După ce facultăți devine amputarea umorului moromețian din clasă? Am înțeles pe acele vremuri de ce a ieșit din programă Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Radu Gyr sau Nichifor Crainic… Nea Pațanghel (Ilie Moromete), cel care a tăiat stâlpul care ținea cerul deasupra oamenilor, se răsucește în mormânt. El, Marele Singuratic, Intrusul care nu s-a dat cu Risipitorii,  care și-a văzut Viața ca o pradă, să nu mai fie acum… Cel mai iubit dintre pământeni?”

(Alexandru Popoviciu, Mărțișor, 2022)

RAREȘ VERE

RAREȘ VERE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: