ANAMARIA & CARLA: Cazare în condiții premium

Cu toții știm de acum despre grupul de informaticieni din XII C care au efectuat un stagiu în Granada, Spania, în perioada 22 ianuarie – 5 februarie. După perspectiva lui Robert Sim, am obținut și punctul de vedere al Adrianei Pantea, o tânără informaticiană din această clasă.

Firma la care au efectuat stagiul de practică se numește Reparnet. În ambianța acesteia, au învățat lucruri cât se poate de concrete legate de configurarea calculatoarelor și utilizarea unor programe creative: „Am învățat multe lucruri despre desfacerea si montarea calculatoarelor, ca și despre crearea unui site și folosirea unor aplicații precum Canva și WordPress.”

Sursă imagine: arhiva personală Adriana Pantea

Drumul spre aeroport și apoi cu avionul s-a desfășurat în condiții foarte bune. Totul a fost bine organizat, inclusiv transportul de la aeroport până la locul de cazare. Condițiile de cazare au însemnat camere și băi curate, dotate chiar cu condiții premium: aer condiționat, bucătărie complet utilată, materiale de curățenie etc. Mâncarea a fost diversificată, fiind specifică zonei și foarte gustoasă. 

Șederea le a fost îndulcită și de faptul că au primit fiecare o sumă modică, pe post de bani de buzunar, din care și-au acoperit mici cheltuieli: „În cadrul proiectului a fost prevăzută pentru fiecare elev o sumă de bani, fiind împărțită în două tranșe: la începutul proiectului și la final.”

Chiar dacă s-au bucurat de acești bani, câștigul adevarat a fost altul. „Consider că această experiență m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult pe plan personal, cultural și profesional. Mi-am dezvoltat cunoștințele în informatică, cât și în limba engleză și spaniolă. Am învățat multe lucruri despre istoria Spaniei, tradițiile și obiceiurile locale”, ne spune Adriana.

Sursă imagine: arhiva personală Adriana Pantea

Am rugat-o pe Adriana să ne descrie structura unei zile obișnuite de lucru. „Programul era bine pus la punct. Dimineața, de la ora 9, serveam micul-dejun, după care aveam unele activități organizate de firmă sau timp liber. După, serveam prânzul, iar la ora 4 si jumătate începea programul de lucru, care dura până la 7 și jumătate. De la lucru mergeam să servim cina, iar apoi aveam timp liber până următoarea zi.”

Pe durata proiectului au comunicat în limba engleză, iar cunoștințele și nivelul de engleză acumulat până acum i-au fost de mare folos .

Ca o observație subiectivă, Adriana consideră că programul de muncă din Spania este mai lejer decât cel din Romania.: „De cele multe ori programul de lucru se termină  mai repede decât cel stabilit de la început. Plus că atmosfera era una calmă, liniștitoare, iar noi nu ne simțeam deloc stresați sau presați, fiind totul mult mai ușor.”

În timpul liber informaticienii de la Ghibu vizitau orașul Granada, mergeau la cumpărături, iar în weekend vizitau diferite orașe din Spania – Sevilla, Malaga si Cordoba.

ADRIANA PANTEA

În final am rugat-o pe Adriana să exprime o opinie sintetică despre experiența spaniolă: „A fost o experiență de neuitat, pe care aș dori să o mai repet. Sunt foarte recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din acest proiect minunat.”

ANAMARIA OMUȚ, CARLA MARTIN

CARLA MARTIN și ANAMRIA OMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: