ARIANA: Coșmar pe patru roți?

Proprietarilor de mașini vechi cu motoare cu ardere internă li se pun tot mai multe opreliști: impozite tot mai mari de la an la an, interdicții de la comercializare sau înmatriculare și interdicții de a intra în unele capital, așa că ne-am decis să continuam dialogul nostru pe teme de autovehicule și de viitor al transporturilor rutiere cu un interlocutor cu care am mai avut de-a face, Burger Andrei, care urmează cursuri de mecanică auto.

Subsemnata, alături de Andrei Burger

Care crezi că e viitorul mașinilor cu ardere internă? 

ANDREI: Sincer să fiu, văd un viitor super mai ales pentru motoarele pe benzină…. Oricum, viața lor să spun așa, nu se va sfârși absolut niciodată!

Câți crezi că își vor permite mașini electrice și cum vor arăta?

ANDREI: Mașinile electrice sunt incă o noutate, momentan sunt destul de scumpe pentru omul cu un statut financiar decent, dar preconizez că în câțiva ani vor fi accesibile pentru toatĂ lumea. Din punctul de vedere al pieței, vor fi în continuare niște mașini complexe și futuriste.

Care sunt avantajele /dezavantajele mașinii electrice? 

ANDREI: Bună întrebare! Din punctul meu de vedere, la mașinile electrice întâlnim și pro, și contra, să zic așa. Avantajele sunt următoarele: mașinile electrice sunt mult mai practice pentru deplasatul pe distanțe scurte în mediul urban, lucru pe care multă lume îl caută.

Având în vedere că trăim într-o era poluantă, se promovează reducerea poluări într-o mica măsură.

Impozitele sunt câteodată un coșmar, mașinile electrice vă sunt „complice” la scăparea de a mai plăti impozit pe mașină.

Din păcate, orice mașină poate avea și dezavantaje, unele din ele fiind autonomia mai mică decât spune producătorul și limitarea deplasărilor în mediul extra urban din cauza lipsei de stații de încărcat (sate, comune, orașe mici).

Foto: Andrei Burger

Cum îți explici pasiunea celor mai mulți români pentru mașini mari, cu consum mare și costisitoare în condițiile în care, în Vest, trendul e invers?

ANDREI: Românii preferă mașinile mari și cu motoare imense din pricina prețului mai mic în cazul celor SH și mai ales din cauza societății. Așa gândesc că dacă ai mașina mare cu un motor pe măsură,  societatea te percepe ca pe un om la care consumul nu prezintă o problemă. În Vest, societatea este altfel. Multe persoane  de acolo merg pe principiul „Îmî iau mașina care să fie fiabilă”, majoritatea cumpărându-le noi, poate cu dotări mai puține și cu motoare mici, de exemplu: 1.0. 1.2 1.4 1.5

De unde pasiunea românilor aproape exclusivă pentru mașini germane?

ANDREI: Cum am spus mai înainte, aici este tot societatea de vină, pentru că le aprobă mult mai mult decât altele. De exemplu, dacă ai 5.000 de € și întrebi orice român ce mașină să îți cumperi, automat o să-ți zică una nemțească, deoarece cu ele suntem mai familiarizați față de modelele asiatice sau americane, cu care nu prea suntem în temă, motivul fiind unul necunoscut pentru mine.

Foto: Andrei Burger

În postura de cunoscător al tehnologiei, dacă ai dispune de o sumă cash integrală, ce mașina ți-ai achiziționa? De ce?

ANDREI: Sincer, e greu de ales. Dacă aș beneficia acum o sumă mare de bani, nu mi-aș lua o mașină nemțească, ci una japoneză, deoarece la ora actuală TOYOTA si HONDA  sunt lideri la capitolul fiabilitate. Ca modele, aș oscila între HONDA CIVIC / TOYOTA YARIS CROSS / HONDA CRV / TOYOTA CAMRY / HONDA ACCORD și  TOYOTA COROLA.

a consemnat ARIANA BUBOIU

ARIANA BUBOIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: