Ia face parte din costumul tradițional românesc din cele mai vechi timpuri, iar originea o are în portul dacilor, geților.
Portul era completat de brâu, chimir și în picioare, opinci. Femeile purtau o bucată de pânză, ie, poale, piese care acopereau picioarele și diferite podoabe – cepse, marame, năframe sau cununi, iar bărbații, căciuli.
În zilele noastre, portul popular autentic amintește de cel al dacilor. Acesta se mai păstrează în România, cu precădere în zonele montane.
De pe site-ul www.invietraditia.ro aflăm că mai de mult ia erta realizată din in, cânepă, iar mai târziu din bumbac tors. Există specialiști care cred că portul autentic s-a pierdut din cauza contactului cu lumea modernă. Pentru a recunoaște o ie autentică, trebuie să fii atent la un detaliu important: ia originală nu este terminată, deoarece se crede că perfecțiunea este a lui Dumnezeu, nu a omului.
De-a lungul timpului, ia a atras atenția mai multor designeri vestimentari sau unor genuri artistice. De asemenea, ia modernizează ținuta vestimentară de zi cu zi, păstrând vie tradiția. Poate nu foarte mulți știu că ia românească constituie subiectul unei picturi realizate de artistul francez Henri Matisse.

Această prezentare am realizat-o cu programul Viva Video, cu care ne-a familiarizat dl profesor Adrian Tencuțiu.
Pentru ilustrare sonoră am ales un fragment din Rapsodia română de George Enescu, deoarece este o creație inspirată din folclorul românesc.



Imaginile din slide-uri aparțin familiei mele și au fost realizate la un eveniment privat, în septembrie 2021.
MATEI CHIRTOP