Vremea studenției e adesea considerată foarte influentă în dezvoltarea tinerilor studenți, în bună parte și datorită apreciabilelor schimbări pe care le aduce față de mediul școlar. Aceste schimbări devin și mai drastice în cazul studiilor într-un mediu complet străin și, chiar dacă ele fac experiența mai distractivă, puțin ajutor e de folos. Astfel, sper ca cele de mai jos sa poată servi drept un mini ghid util sau poate chiar un motivator al studenției în Olanda, și mai precis Delft.



Un prim îndemn este cel de a nu rata perioada de introducere. Deși prezența nu e obligatorie, universitățile olandeze obișnuiesc să organizeze o săptămână introductivă pentru noii studenți în luna august. Aceasta e prima ocazie pe care bobocii o au pentru a se familiariza cu orașul, campusul, și mai ales pentru a întâlni o groaza de colegi, atât din primul an, cât și din cei mai mari. E un prilej de distracție care totodată îți oferă informații și contacte prețioase pentru cele ce vor urma.
Despre structura anului academic trebuie precizat un aspect îndeosebi: ea este împărțită în patru părți egale (cinci dacă se consideră și perioada estivă rezervată de obicei restanțelor), în loc de două semestre. Așadar, cele două sesiuni clasice devin patru, care însă acoperă mai puține materii odată. E cu siguranță diferit și, din punctul meu de vedere, față de structura obișnuită îți da voie să te concentrezi puțin mai mult pe un număr redus de materii, dar are și dezavantaje.
Din punct de vedere al transportului, oricât de clișeu ar fi, trebuie menționată bicicleta. Ea face deplasarea prin oraș mult mai rapidă și eficientă în majoritatea situațiilor, fiind deci o investiție extrem de înțeleaptă. Când vine vorba de transportul în comun pe distanțe mai lungi, trenurile sunt de obicei o opțiune convenabilă și accesibilă.
Situația cazării poate rapid să devină o mare bătaie de cap, și probabil cea mai mare cheltuială. Unele universități oferă noilor studenți contracte speciale, adesea atrăgătoare pe durata primului an, însă pentru perioada de după, este esențial să te informezi cât mai devreme și cât mai des, mai ales într-un oraș mic precum Delft.
Un alt sfat, pe cât de evident, pe atât de important este cel de a exploata din plin resursele și oportunitățile pe care universitatea le oferă, la nivel educațional și nu numai. Un exemplu banal, dar de o mare importanță e dat de accesul la cantitatea imensă de lucrări științifice pe care acreditările facultății le asigură implicit – ai decenii de cunoaștere din orice domeniu imaginabil la dispoziție.
În încheiere, acestea au fost doar câteva din caracteristicile studenției în Olanda, care sper să rămână relevante indiferent de programul ales. Dacă e să îmi permit o ultimă remarcă personală, țin să precizez că, deși uneori a părut puțin copleșitoare, experiența în străinătate a fost și continuă să rămână una de neînlocuit pentru mine și sunt sigur că s-ar putea dovedi la fel pentru mulți dintre voi.
ABEL MĂLAN

Abel Mălan este absolvent al secției Matematică – Informatică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, promoția 2017, clasa prof. Mircea Pop, în prezent student la University of Technology, Delft. Olanda. Mulțumim dnei prof. Laura Lazăr, redactor-șef al revistei școlii, Porți deschise, și dnei Florica Pop, profesoara de engleză a lui Abel, care ne-au facilitat publicarea acestui material.