În urmă cu câteva luni, mai exact în luna iulie, împreună cu prietenii mei, am hotărât să vizităm orașul Timișoara. Această călătorie a reprezentat o mică excursie care s-a desfășurat pe două zile. Mijlocul de transport pentru care am optat a fost trenul, deoarce având în vedere faptul că suntem elevi, am beneficiat de gratuitatea biletului.
Timișoara este municipiul de reședință al județului Timiș, aflându-se în vestul României, aproape de frontierele cu Ungaria și Serbia, pe malul râului Bega.




În anul 2011, Timișoara avea 319.279 de locuitori și era al treilea oraș ca populație din România, fiind printre puținele orașe care au înregistrat o creștere de la cifra înregistrată la recensământul din 2002. Timișoara este un centru industrial, comercial, medical, cultural și universitar important pentru România. Situat pe râul Bega, orașul este considerat capitala regiunii istorice Banat.
Orașul se află la o distanță de 173 km față de Oradea. Pentru a ajunge în Timișoara puteți opta pentru mașina personală sau tren.
Într-adevăr, călătoria cu trenul a fost una liniștitoare și plăcută,peisajele fiind minunate.
Trebuie să menționez faptul că pe tot parcursul călătoriei, masca chirurgicală sau cea textilă a fost obligatorie, având în vedere că ne aflasem și ne aflăm în continuare în pandemie.
Un alt aspect care merită menționat este faptul că trenurile sunt punctuale și merg conform programului, acestea neavând întârzieri majore. O călătorie cu trenul din Oradea până în Timișoara durează undeva la trei ore și jumătate – bineînțeles, durata călătoriei depinde și de trenul pe care îl alegem.
Având în vedere că timpul ne-a cam presat, am început să vizităm frumoasele obiective turistice ale Timișoarei încă din prima zi. Muzeul de Artă a reprezentat primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat. Intrarea în muzeu se face pe baza achiziționării unui bilet, elevii beneficiând de gratuitate. Muzeul prezintă o mulțime de opere de arte pe care le-am admirat și fotografiat cu mult entuziasm.
Timișora se mai mândrește și cu un mall foarte mare și cu nenumărate piețe încărcate de frumusețe și de importanță. Piața Unirii este considerată cea mai frumosă piață din capitala Banatului, iar Piața Victoriei, deși este cea mai nouă piață a orașului, este totuși încărcată de istorie. Una dintre cele mai vechi piețe ale Timișoarei este Piața Libertății, care reprezintă nucleul de la care a pornit revoluția Timișoarei.
Dacă doriți să savurați un desert sau să mâncați, restaurantele, cafenelele și terasele vă așteaptă să le treceți pragul, acestea aflându-se în interiorul piețelor,oferindu-vă o gamă variată de produse.
Aflându-ne în pandemie, bineînțeles că am avut parte și de restricții, masca fiind obligatorie în toate spațiile închise.
Având în vedere faptul că am optat pentru o mică vacanță desfășurată pe două zile, am avut nevoie și de cazare, astfel am optat pentru pensiunea TimHouse, aceasta aflându-se la aproximativ 700 de metri față de Catedrala Mitropolitană și 1,3 kilometri față de Piața Unirii. Gazda pensiunii a fost foarte amabilă și primitoare cu noi, iar toate camerele pensiunii au fost curate, aerisite și dotate cu baie, TV și aer condiționat.
Experiența a fost una uimitoare, pe care cu siguranță aș mai repeta-o ori de câte ori aș avea ocazia.
ALEXANDRA AMBRO