Erasmus Days la Colegiul National Onisifor Ghibu

Am sărbătorit zilele Erasmus (programul Uniunii Europene în domeniile educație școlară, formare profesională, tineret și sport). În acest an am avut mai multe motive de bucurie, deoarece, în afara celor trei proiecte Erasmus+ câștigate în anii anteriori (două dintre ele în desfășurare, unul fiind în faza raportării finale), anul acesta am primit o recunoaștere a muncii noastre în acest sens, sub forma Acreditării Erasmus pe domeniul Educație școlară.

La intalnirea organizata in format fizic am rememorat pentru inceput activitatile primului nostru proiect Erasmus + de parteneriat strategic si schimb interscolar “DECH- DIMENSIONS OF EUROPEAN CULTURAL HERITAGE”, proiect incheiat in luna august 2021. Am diseminat ultima mobilitate din cadrul proiectului, desfasurata virtual in luna mai 2021 si ne-am adus aminte cu placere de toate experientele prilejuite de aceasta “introducere” in universul Erasmus+.

In continuare, participantii la mobilitatile pentru profesori din cadrul Proiectului Erasmus+ KA101 “OUR DIGITAL CLASSROOM”, proiect de formare profesionala, au facut diseminarea cursurilor la care au participat pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2021.

Iata cele 4 cursuri organizate in cadrul proiectului:

  1. “Super teachers of the 21st century”– desfasurat intre 12-16 iulie in Barcelona, Spania. Pe langa metode noi de predare si captare a atentiei elevilor, am utilizat resurse si instrumente multi-media, jocuri educationale online, Realitate Virtuala versus Realitate Augmentata, aplicatii educationale AR. Participante: prof.Alina Luncan, prof. Daniela Marinau, prof. inv. primar Rodica Farcas,prof. inv. primar Adelina Fulop si subsemnata.
  2. “3 in 1: ICT, 3D &AR”, 26-30 iulie,Paris, Franta, a fost axat pe resurse si instrumente multi-media, jocuri educationale online , digital story-telling, Realitate Virtuala versus Realitate Augmentata, imprimare 3D in educatie precum si aplicatii educationale AR. Participanti: prof. Luminita Fesnic, prof. inv. primar Gheorghina Lemnian, prof. inv. primar Brandusa Pintean, Ioana Sanislav si prof. inv. primar  Ilie Vesa.
  3. “Flipped Classroom”,23-27 august ,Valletta, Malta, a oferit cunostinte utile despre multe aplicatii educationale, printre care se numara ClassDojo, VivaVideo, ActionBound, Padlet, Quizziz sau Canva. Participanti: prof. Luminita Dubau, prof. Carmen Chis,prof. Laura Lazar, prof. Adrian Tencutiu, prof. Camelia Timofte si subsemnata.
  4. “Interactive Teaching”  27 septembrie-1 octombrie, in Roma, Italia, noi cunostinte despre instrumente Web 2.0, jocuri educationale si metode interactive de predare utilizand resursele digitale. Participanti: prof.Edina Andridan, prof. consilier scolar Ionela Belbe, prof. inv. primar Laura Costolas, prof. Diana Laslau si prof. Valeriu Laslau.

Pentru informatii mai detaliate dar si o frantura din experienta personala a celor 20 profesori participanti va invitam sa cititi articolele scrise de fiecare dintre acestia pe blogul nostru.In prezent acest proiect se afla in faza aplicarii la clasa a informatiilor, cunostintelor si deprinderilor dobandite la curs. Vom reveni cu detalii inaintea incheierii proiectului, in luna decembrie 2021.

Am prezentat pe scurt programul primei mobilitati a proiectului  Erasmus+ FEELING BLUE? GO GREEN! (proiect de parteneriat strategic si schimb interscolar) pe care avem onoarea sa o gazduim, intre 2-5 noiembrie 2021. Asteptam cu nerabdare sa ne intalnim pentru prima data, fata in fata, cu partnenerii din Spania, Portugalia, Franta si Italia, 17 elevi si 9 profesori. Vom reveni cu informatii de la mobilitate pe parcursul lunii noiembrie.

In final am prezentat cateva informatii despre primul an al activitatilor care se vor desfasura in cadrul ACREDITARII in domeniul Educatiei Scolare Ne-am propus in acest sens imbunatatirea cunostintelor si competentelor legate de gestionarea cyberbullying la un numar de 20 profesori, imbunatatirea competentelor digitale de utilizare in siguranta a internetului la 28 elevi. dar si imbunatatirea competentelor de management scolar si comunicare a echipei manageriale.

Sursă foto: arhiva personală Lucia Cighir

Prof. LUCIA CIGHIR

Prof. LUCIA CIGHIR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: