ANDREEA: Înnebunim în propria ființă

De cele mai multe ori, viața ne poate împinge la limita dintre normalitate și nebunie, și credem că ne cunoaștem – probabil asta este unica noastră credință: credem în noi.

Fără probabilități, este nevoie de realitate și realitatea este că nu ne cunoaștem; chiar dacă stăm atât de mult timp cu noi, nu avem curajul să ne descoperim, să ne ascultăm și să ne înțelegem. Cu toate acestea, amintirile noastre există datorită nouă și, odată cu noi, vor dispărea de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat vreodată.

Greșeala pe care o facem este că nu ne ascultăm. Nu acceptăm ceea ce ne dorim și ne abandonăm pe noi înșine.         

„Minim”, scrisă de Andreea Russo, este o carte care se joacă cu mintea noastră și care ne demonstrează că – mai devreme sau mai târziu – cu toții înnebunim, într-o măsură sau alta, cu toții vrem să înțelegem de ce ni se întâmplă anumite lucruri.

Sebastian este psiholog și se îndrăgostește în metrou de o fată pe nume Alma. Fata dispare brusc, dar acesta o așteaptă, o caută și speră să o revadă. Se forțează să nu se mai gândească la ea, dar tocmai atunci apare.

Alma are un comportament ciudat și îi spune lui Sebastian că se cunosc deja, că a mai tratat-o și în trecut și că acum ar vrea să o ajute să moară. Alma vorbește despre propria moarte ca despre un fapt divers, ceea ce îl face pe Sebastian să se gândească că este nebună. 

Sebastian îl contactează pe Alecu, profesorul lui din facultate, pentru a-i cere ajutorul în legătură cu Alma, dar acesta este plecat din țară și îi spune că se va întoarce abia peste câteva luni. Alecu nu revine în țară pentru Alma, ci pentru Sebastian, la cerințele soției sale, care era speriată de comportamentul soțului său, care nu era de fapt psiholog. Alma nu exista, era doar în imaginația lui, și de fapt cel nebun era el.

Alecu îl supune unui tratament, dar Sebastian renunță destul de repede și alege să-și trăiască viața după principiile și valorile sale, îndurând tot ce vine la pachet cu imaginația sa bolnavă: „Seară de seară, cineva nou intră la noi în casă, împreună discutăm despre literatură, muzică, teatru și film. Sunt niște oameni imaginari, știu asta. Crezi că sunt nebun, nu? Gândește-te că am fost ca tine. Care sunt șansele să nu ajungi ca mine?”

Minim este o carte care te face să-ți pui întrebări, să te gândești la tine și la ce mai înseamnă viața într-o lume în care firul poveștii se schimbă când te aștepți mai puțin – o carte care ne arată că suntem atât de singuri, încât înnebunim în propria ființă.

Cartea a apărut în anul 2020, are 172 de pagini și poate fi achiziționată de pe libris. ro.

ANDREEA FEHER

ANDREEA FEHER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: