SORINA & DARIANA: Examene cu îngăduință

După cum știți, situația de tranziție a schimbat radical condițiile de susținere a examenelor la facultăți. Am dorit să aflam care suna aceste noi condiții și în ce mod au abordat actorii implicați – studenți, profesori – aceste modalități de verificare a cunoștințelor. În acest scop, am solicitat un interviu unui student la Facultatea de Geografie a Turismului în limba engleză, pe nume Claudiu.

„Am avut șase examene. Examenele le-am dat în online. În total am șase materii, trei examene le-am dat oral, două le-am dat jumătate scris, jumătate oral, iar pentru un examen am făcut un referat, ne spune Claudiu.

În ceea ce privește dificultatea pe care am avut-o la examene, pot spune că a fost de 7/10, deoarece la anumite materii sunt termeni destul de greu de ținut minte.

Se putea copia uor, folosind minciuna legată de problemele tehnice: «Nu îmi merge camera», sau se puneau foi lipite pe ecran și așa părea că mă uit la camera laptop-ului.

Sursă foto: arhiva personală Claudiu Moș

Profesorii pe timpul examenului în online ne ajutau atunci când veneau că ne împotmolim , și mai închideau ochii dacă nu spuneai tot răspunsul”.

Claudiu ne spune că preferă examenele online, deoarece nu necesita deplasarea la facultate, stă acasă și e mai bine. Notele se iau mai ușor cu ajutorul referatelor și nici întrebările nu sunt foarte grele, deoarece toată lumea știe că în online nu e ca mersul fizic la școală sau facultate.

„Cursurile la care nu am dat examen le-am încheiat în paralel cu un referat, adică jumătate din notă era examen și cealaltă jumătate era pe baza unui referat din materia respectivă, ne spune interlocutorul nostru. Din punctul meu de vedere, cursurile online sunt plictisitoare; eu, cum sunt la Geografie, ar trebui să ne scoată afară, să facem lucru afară, deoarece afară înveți geografia. De exemplu, la Cartografie când ne spunea despre o formă de relief, nu e la fel când doar se spune despre ea, e diferit când ți-o și arată. Ar fi mult mai palpitant să învățam geografia afară.

Examenele orale se desfășoară cu camera pornita și microfonul pornit pe toată durata răspunsului, iar după, poți să le oprești. Iar nota mi-o dă pe loc.

Pe perioada cursurilor în online nu am dat examene scrise, am avut un examen la care jumătate din răspuns îl făceam oral, iar pentru cealaltă jumătate din răspuns trimiteam un referat, luat de pe Internet, desigur. Și la Franceză am avut examen scris, tot cu camera pornită. Examenele orale sunt mai dificile, ești mai stresat, pentru că îți acordă doar 20 de minute, iar la cele scrise ai timp două ore.

De exemplu la Cartografie am avut lucru pe o hartă la alegere cu elemente topografice, iar în rest am dat examen din materia teoretică (la Franceza un model de test în limba franceză etc.)”.

Dacă ar putea schimba ceva, Claudiu ar pune mai multe drumeții, mai multă muncă pe teren, deoarece geografia trebuie demonstrată practic, cum e și în cazul chimiei; înveți chimia într-un laborator decât în fața unui calculator: „Chiar pe pandemie, tramvaiele și autobuzele circulă și nu cred că ar fi o tragedie dacă am putea ieși să descoperim fiecare parte a geografiei”.

După ce termini studiile acestei facultăți, poți deveni ghid turistic; dacă optezi pentru modulul psihologic, poți deveni profesor de geografie. De asemenea, recepționer la hoteluri și există și un curs de meteorologie, „deci cred că poți deveni și meteorolog”, spune Claudiu.

SORINA MOȘ, DARIANA MUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: