BEATRICE: Cum identificăm persoanele toxice

De multe ori, calitățile deținute de propria persoană pot deveni puncte vulnerabile în interacționarea cu oamenii toxici. Afectivitatea, încrederea sporită în ceilalți oameni, generozitatea, sensibilitatea, auto-critica, dorința de validare constantă, iertarea cu ușurință, dar și multe altele, reprezintă acele puncte vulnerabile.

Cartea CUM SĂ FACEM FAȚĂ PERSOANELOR TOXICE de Dr. Tim Cantopher reprezintă o armă de atac împotriva acestor persoane sau o armură de auto-apărare, prezentând  cele mai bune strategii pentru gestionarea relațiilor cu cei ce ne consumă din energie.

Autorul s-a format ca psihiatru la St.  James Hospital din Portsmouth și la St. George Hospital Medical School. Din 1983 este membru al Colegiului Regal al Psihiatrilor, iar în 1999 a fost ales în conducerea acestuia.

Cartea are ca scop principal dorința de a te face să înțelegi comportamentul oamenilor, dar și cum poți să eviți „consumatorii de energie”, prin punerea propriei persoane pe primul loc.

Cum acționează acești „consumatori de energie”?

O sursă majoră de putere o reprezintă încercarea lor de a te izola. Totodată, aceștia reușesc să te facă vinovat pentru emoțiile lor, însă e bine de știut că emoțiile sunt simple trăiri și aparțin strict persoanei care le trăiește, și nimănui altcuiva.

Oricât ai fi de generos și afectuos, nu ești obligat să-ți asumi responsabilitatea pentru nicio altă persoană matură, în deplinătatea facultăților mentale.

O altă trăsătura a acestor tip de persoane este aceea că tind să te înfurie, să te sperie, să te supere sau toate acestea trei la un loc; când simți asta, atunci NU e cel mai potrivit moment pentru a reacționa, întrucât sunt șanse să răspunzi strict emoției tale, și nu situației în sine.

Încă din primul capitol, autorul ne introduce în conceptul funcționalității omului și abordează subiecte ca rezonanța si intenția („Majoritatea faptelor «rele» vin dintr-un sentiment de slăbiciune”), diversitatea („Unii oameni sunt ciudați, cel puțin din perspectiva noastră individuală”), centrul controlului, ceea ce descrie situația în care tu controlezi mediul înconjurător sau dacă acest mediu te controlează pe tine, disonanța cognitivă (diferența dintre situația reală și cum ți-ai fi dorit ca aceasta să fie în mod ideal), semnificație, proiecție, funcționalitatea oamenilor în grupuri sociale și multe alte subiecte integrate în arta de a nu ne lăsa influențați sau manipulați de persoanele din jurul nostru.

Conflictele și toxicitatea sunt urâte. Dacă te concentrezi doar pe acest aspect al vieții, lumea întreagă va părea un loc întunecat. Așadar, în măsura posibilului, încearcă să-ți concentrezi atenția pe altceva sau pe altcineva.

Și nu uita: frumusețea există pretutindeni în jurul tău. Găsește-o!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul cărturesti.ro

BEATRICE BERCE

BEATRICE BERCE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: