Netflix şi ȋngheţată

Alekzandre este o carte ȋn două volume, scrisă de Adina Stephanie, o scriitoare contemporană, dar am să vorbesc doar despre primul volum.

Cartea, cu tematică de dragoste, dar şi dramă, povestește viaţa lui Alekzandre, un băiat care după moartea Hannaei, prietena sa cea mai bună, s-a retras ȋn sine şi toată dragostea pe care o avea faţă de lume a dispărut odată cu Hannah, rămânând doar ură.

Alekzandre te trece prin toate stările, de la ură la iubire, de la un zâmbet larg la o faţă înlăcrimată. Alekzandre este genul de persoană care ȋncearcă să ţină pe toată lumea la distanţă, dar şi o persoană care trece de la o stare la alta doar printr-o singură frază spusă incorect.

Cartea ne mai povesteşte despre experienţele lui Alekzandre de a o ȋndepărta pe Zhavia de el, fata cu veştile rele, cum ȋi spune el după ce ea a fost cea care l-a anunţat de moartea tatălui său.

ALEXIA FLUERAȘ

Zhavia este o fată ȋnaltă, roşcată, cu ochi căprui şi foarte mulţi pistrui. Ea ȋncearcă să se ȋmprietenească cu Alekzandre şi să ȋl aducă ȋnapoi cu picioarele pe pământ. Zhavia, Alekzandre şi Malakai, prietenul lui Alekzandre, merg ȋmpreună spre San Diego după ce Carter, fostul iubit al Zhaviei, a ȋnselat-o pe aceasta cu Adelaide, fosta sa cea mai bună prietenă şi sora vitregă a lui Alekzandre. Drumul de cincisprezece ore se transformă ȋn unul de trei zile, ȋn care Zhavia şi Alekzandre se apropie şi se despart ȋntruna.

Ajunşi ȋn San Diego, Zhavia crede că fiecare o va lua pe drumul său, dar se pare că după şaizeci şi trei de zile de când Alekzandre şi Zhavia n-au mai vorbit, lui Alekzandre i se face dor de ea și o sună. Toate decurg bine, ei doi ajung să se ȋntâlnească ȋn faţa blocului unde locuieşte Zhavia ȋmpreună cu Ellie şi Marek, fratele lui Ellie. Vorbesc, urcă ȋn apartament, dar spiritele se ȋncing şi Alekzandre pleacă, iar Zhavia se pune să doarmă. La cinci dimineaţa vine Ellie ȋn camera Zhaviei să o trezească pentru că Alekzandre doarme ȋn faţa uşii de la intrare. Zhavia se ridică din pat şi merge să vorbească cu Alekzandre, ajunsă lângă el, ȋncep să vorbească, iar la sfârşit Alekzandre o invită pe Zhavia la cină. După ce termină cursurile şi ȋnvaţă, ea primeşte un mesaj de la Alekzandre că a intervenit ceva, ȋl sună, vorbesc şi până la urmă se trezeşte că aşteaptă ȋn faţa blocului unde locuieşte Alekzandre. Alekzandre coboară şi ȋncep să vorbească ȋn faţa blocului, au o mica dispută şi Zhavia se ȋntoarce şi vrea să mergă acasă, dar Alekzandre vine dupa ea şi o sărută, după aia se ȋntoarce şi intra ȋn bloc fără să ȋi dea vreo explicaţie Zhaviei.

Iar trec câteva zile, iar Zhavia iese din căminul fetelor unde a fost ca să facă un proiect ȋmpreună cu Ariana,colega sa. Când iese, dă peste Alekzandre care o aşteptă, dar ea crede că el are o ȋntalnire, aşa că ȋncearcă să ȋl ocolească, dar Alekzandre ȋşi ridică ochii din telefon şi ȋncep să vorbească. După un timp, Zhavia ȋl roagă să o ducă la bibliotecă, iar el acceptă şi o duce unde vrea. Când iese din bibliotecă, Zhavia ȋl vede pe Alekzandre vorbind cu o altă fată, aşa că se aşează pe scările din faţa bibliotecii până când vine Alekzandre după ea. Vorbesc iar şi ea ȋi cere cheile de la maşină, el se supune şi urcă amândoi ȋn maşină.

Încep să facă un joc pe care ȋl făcea Zhavia ȋmpreună cu sora sa, Rylee, când erau mici, dar aerul devine insuportabil după ceva timp, aşa că decide să oprească şi să coboare. Alekzandre, ȋngrijorat, coboară şi el din maşină şi se ȋndreaptă spre ea şi ȋncep să vorbească. La final ajung la un numitor comun şi ies la un film.

După aceea Alekzandre şi Zhavia merg la ea acasă şi după un timp Alekzandre decide să rămână peste noapte, iar Zhavia nu se ȋmpotriveşte. A doua zi, Alekzandre se oferă să o ducă pe Zhavia la universitate. În drum spre univeritate, Alekzandre ȋi sugerează să meargă cu el la nunta verişoarei sale, Zhavia acceptă cu condiţia ca Alekzandre să o insoţească la cumpărături. După câteva zile, cei doi şi cu Ellie merg la mall, dar un telefon ȋi schimbă atitudinea lui Alekzandre la o sută optzeci de grade. Ellie ȋi lasă singuri, şi după un timp cei doi urcă ȋn maşină şi se ȋndreaptă spre apartamentul unde locuieşte Alekzandre. În maşină a ȋnceput să fie un aer tensionat, iar ei ȋncep să aibă o dispută. Alekzandre opreşte maşina ȋn faţa blocului şi iese afară, stă puţin afară şi intră ȋnapoi, dar la puţin timp după, Zhavia iese şi ȋnecepe să alerge de acolo, Alekzandre iese şi el şi aleargă după ea. O prinde de ȋncheietură, o ȋntoarce spre el şi ȋncep să se certe, Zhavia ȋl roagă să o lase ȋn pace şi ȋşi smuceşte ȋncheietura din mâna lui şi merge acasă. La miezul nopţii, Malakai o sună şi o ȋntreabă dacă nu cumva Alekzandre e la ea, ea ȋi spune că nu, dar dacă merge ȋn căutarea lui vrea şi ea să ȋl ajute. După câteva minute,Zhavia e ȋn faţa blocului, aşteptând ca Malakai să vină după ea. Ajunge şi Malakai, intra ȋn maşină şi ȋncep să ȋl caute pe Alekzandre pentru câteva ore bune.

Când vor să se oprească, Malakai primeşte un telefon de la Seth, fratele său, care ȋi spune că Alekzandre e la un bar din apropiere. Merg după Alekzandre, când intra ȋl văd pe o canapea de piele neagră, beat. Încep amândoi să se certe cu Alekzandre, iar ȋn cele din urmă Alekzandre spune că el nu merge numai dacă ȋl duce Zhavia la ea acasă, ea cedează şi ȋl duce la ea acasă. Ajunşi acasă, ei doi au iar o mică dispută, iar Alekzandre decide că e mai bine să plece.

Trece o zis, iar Zhavia ȋşi ia inima ȋn dinţi şi merge ȋntr-o dimineaţă la Alekzandre acasă cu cafea, micul dejun şi gogoşi. Ajunge ȋn faţa uşii, iar când se deschide uşa, nu mare ȋi este mirarea, ȋn faţa ei stă o fată blondă, cu ochi căprui, ȋntr-un halat de satin roşu. Zhavia ȋi zice că ȋl caută pe Alekzandre, domnişoara merge şi ȋl cheamă. Alekzandre apare ȋn faţa ei şi o pofteşte ȋnăuntru. După un timp apare domnişoara ȋmbrăcată cu un tricou de-al lui Alekzandre, Zhavia se ȋntoarce spre ea, iar domnişoara ȋi explică că este verişoara lui Alekzandre, Serenity, el ȋncepe să râdă şi numai după ce ȋncetează din râs se decide să le facă cunoştinţă.

Serenity pleacă, lăsându-i pe Zhavia şi Alekzandre singuri, ȋncep să vorbească, iar după puţin timp Zhavia merge şi ȋncearcă să ȋl sărute pe Alekzandre, dar el o refuză, aşa că Zhavia pleacă. Serenity ȋi scrie Zhaviei să iasă ȋn oraş, ea acceptă, dar o i-a şi pe Ellie cu ea. Ele ȋncep să bea şi dintr-o dată, Zhavia ȋncepe să le povestească despre sentimentele ei pentru Alekzandre, fără să ştie că el e chiar ȋn spatele ei. După ce au o dispută, Alekzandre le ia pe toate şi le duce acasă, doar că nu şi pe Zhavia, pe ea decide să o ducă pe plajă, unde ȋncep să povestească şi să ȋşi permită unele lucruri.

A doua zi, Zhavia se trezeşte la Alekzandre acasă, coboară şi dă peste Malakai ȋmpreună cu dobermanii săi, intră ȋn baie şi rămâne acolo un timp. Iese şi urcă ȋnapoi ȋn camera lui Alekzandre şi ȋncep să vorbească. Zhavia coboară iar ȋn baie, după un timp vine şi Alekzandre şi iar au o dispută şi Zhavia merge acasă. Serenity iar ȋi scrie Zhaviei să iasă, dar de data asta merge singură. Vorbesc despre Alekzandre şi despre faptul că el vrea să plece după nuntă, iar Zhavia ȋşi cere scuze că nu mai merge ȋmpreună cu el la nuntă.

Trece şi ziua nunţii, iar Zhavia nu a primit niciun mesaj sau apel din partea lui Alekzandre, ȋncepe să plângă şi se tolăneşte pe canapeaua din sufragerie cu multă îngheţată in braţe, uitându-se la Netflix. În jurul orei zece aude bătăi ȋn uşă, deschide uşa şi ȋn faţa ei stă Malakai care ȋi propune să facă o plimbare, dar ea ȋi propune Netflix şi ȋngheţată, iar el cedează. Malakai ȋncepe să ȋi povestească Zhaviei despre Alekzandre şi Hannah, fata pe care amândoi au iubit-o, dar ea a murit.

V-am făcut curioşi? Dacă da, vă ȋndemn şi pe voi să citiţi, atât primul capitol, ca să aflaţi şi ce au vorbit Alekzandre şi Zhavia, dar şi al doilea volum, ca să aflaţi ce se ȋntâmplă ȋn continuare.

Primul volum din „Alekzandre”, o carte bine structurată, care te trece prin multe. Pe mine m-a trecut prin toate emoţiile posibile, am plâns ȋmpreună cu personajele, am râs ȋmpreună cu ele, am simţit toate emoţiile pe care le transmite autoarea prin cuvinte. Am fost cu ei ȋmpreună peste tot. Pe drumul spre San Dieg, când aveam impresia că simt toate curbele şi toate opririle bruşte, iar tensiunea din maşină mă cuprindea ȋntru totul şi aşteptam cu nerăbdare să citesc ce se ȋntâmplă mai departe.

Pe plajă, unde parcă auzeam sunetul valurilor din larg care se loveau de tot ce le ieşea ȋn cale şi care mă linişteau pentru un moment, dar după iar eram tensionată. Acasă la Zhavia şi Alekzandre, unde mi-am imaginat şi cel mai mic detaliu, iar sentimentele se schimbau de la o fraza rostită la alta. Pe străzile din San Diego, care păreau atât de mari şi aglomerate, ȋmi dădeau o senzaţie neplăcută şi aveam impresia că aud chiar şi zgomotul lăsat de maşini.

Pot spune că această carte i-a dat o provocare imaginaţiei mele, pe care ea, evident că a acceptat-o fără să ezite. Am citit şi recitit această carte, de fiecare dată sunt la fel de entuziasmată, de fiecare dată trec prin toate stările.

Recomand acastă carte, atât volumul unu, cât şi volumul doi. Merită fiecare minut cu ea ȋn mână, vă garantez că dacă ȋncepeţi să o citiţi, nu o veţi putea lăsa din mână până nu aflaţi chiar şi cel mai nesemnificativ lucru care se ȋntâmplă.

Ţin minte că stăteam până noaptea târziu ca să aflu ce se întâmplă mai departe şi ţin minte la fel de bine că n-am citit  mai bine de un an jumătate până să ajung la cărţile Adinei, care m-au fermecat si m-au determinat să citesc iar şi să ȋmi pun imaginaţia la încercare.

ALEXIA FLUERAȘ

Alexia Flueraş este elevă a secției Filologie – Engleză Intensiv a Colegiului Naţional Onisifor Ghibu Oradea (X A), clasa prof. Sándor Lilla. Această contribuție a ajuns la noi prin mijlocirea dlui Alexandru Popoviciu, profesorul de Limba română al Alexiei, căruia îi mulțumim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: