NATALIA & ANDREEA: A meritat fiecare oră nedormită

Am cunoscut de curând un tânăr antreprenor care a studiat și a devenit un tehnician dentar desăvârșit și apreciat, ANDREI BALMOȘ.

Acesta și-a deschis propriul laborator, unde muncește în domeniul său cu mare drag. Andrei are 26 de ani și a fost de acord să ne împărtășească povestea sa, răspunzându-ne foarte amabil la întrebările pe care le-am pregătit.

Sursă foto: arhiva personală Andrei Balmoș

De ce ai ales această meserie?

ANDREI BALMOȘ: Pentru că a fost dragoste la prima vedere. Inițial, îmi doream medicină generală,, dar specializările spre care intenționam să mă îndrept nu mi-ar fi oferit libertatea de care aveam nevoie. Când am dat de TD (tehnica dentară), cred că mai mult ea m-a ales pe mine si nu invers. Mi-am dat seama că dispuneam de ceea ce era nevoie pentru a face artă în această meserie, așa că am decis să devin technician dentar.

În ce constă pregătirea pentru această meserie?

ANDREI BALMOȘ: În primul rând, ai de dat un examen de admitere pentru care trebuie sa te pregatesti din timp. Dupa acel examen, dacă il treci, urmează trei ani de facultate. In acești trei ani trebuie să îți găsești un laborator în care să poți face practică; cele două săptămâni din practica de vara nu vor fi suficiente. După terminarea facultatii, ai posibilitatea să faci diferite cursuri, contra cost, care te vor ajuta la dezvoltarea anumitor tehnici de lucru pe care le știi deja sau chiar să înveți noi tehnici.

Unde ai făcut facultatea? Cât ai învățat teoretic și cât ai învățat practic?

ANDREI BALMOȘ: Am absolvit în Oradea, promoția 2016, la Facultatea de Medicina și Farmacie, profilul Tehnica Dentară. Încă învăț. TD este o meserie în care mereu apar lucruri noi și trebuie mereu să fii „în pas cu moda”. Trei ani de facultate nu sunt de ajuns ca să cuprindă diversitatea de informații pe care le găsești în această ramură a medicinii. Ca parte teoretică, cred că înveți la fel de mult ca și partea practică. Cele două merg mână îm mână. Nu poți profesa practic, dacă nu ai baza teoretică. Dar, vorba românului, „teoria ca teorie, dar practica ne omoară”.

Țin minte că în anii studenției erau multe nopți în care ieșeam după ora 12. Când faci ceea ce te fascinează și o faci cu pasiune, ești capabil să faci anumite sacrificii și să depui mai mult efort pentru a-ți atinge idelurile.

Nu regret nimic; datorită acelor sacrificii am ajuns să fiu persoana de azi. Nu a fost ușor, dar a meritat fiecare oră nedormită, fiecare strop de transpirație și fiecare bănuț pe care probabil eram tentat să îl folosesc în alt mod. Satisfacția pe care o ai dupâ toată aceastâ muncă este de neegalat.

Care este cea mai mare realizare din momentul în care ai început să profesezi?

ANDREI BALMOȘ: Cea mai mare este deschiderea laboratorului, având în vedere că la inaugurare aveam doar 25 de ani. Lumea se uită la mine și îmi spune că sunt crazy. E un vis pe care nu credeam că îl voi vedea împlinit atât de repede, e o mare binecuvântare, pentru care îi sunt recunoscător lui Dumnezeu.

Care este programul tău acum? Cât e de aglomerat?

ANDREI BALMOȘ: Acesta depinde de volumul de lucru, deoarece am termene stabilite pentru finalizarea oricărei lucrări; uneori există posibilitatea să fie mai aglomerat. Dar mă bucur în același timp de posibilitatea de „a jongla” cu programul, după plac.

Care sunt aspirațiile tale în momentul de față în ceea ce privește acest laborator?

ANDREI BALMOȘ: Laboratorul este pe piață doar de un an. Ne gândim mult la îmbunătățirea anumitor aspecte, la dezvoltare continuă. Suntem în acea etapă în care încă trebuie să investim, atât timp, cât și multă pasiune și dragoste pentru această meserie, dar și parte financiară.

Ținta ar fi ca numele Rideo Dent să devină un brand cunoscut la nivel național și nu numai.

Care sunt pasiunile tale de timp liber?

ANDREI BALMOȘ: Timpul liber prefer sa-l petrec afară. Iubesc muntele, așa că la prima portiță de libertate, îmi iîncaltț bocancii și ne vedem în vârful muntelui!

Sursă foto: arhiva personală Andrei Boloș

Sfătuiești tinerii să aleagă acest drum? Spune-ne avantajele acestei meserii, dar și dezavantajele.

ANDREI BALMOȘ: Îi sfătuiesc să aleagă ceea ce le place. Mulți ne întrebăm pe final de liceu care e domeniul pe care ar trebui să îl alegem, ce ar trebui să facem cu viitorul nostru, spre ce carieră să ne îndreptăm. Sunt multe târguri de carieră, care te pot ajuta să îți faci o idee spre ce ar trebui șă îți îndrepți atenția și energia, dar cel mai bun sfat pe care aș putea să îl dau e ca să îți urmezi visul.

Pune-ți pe o foaie de hârtie toate domeniile și toate meseriile care crezi ca ți-ar plăcea. Încearcă apoi să faci, măcar timp de o săptămână, practică în acel domeniu, ca să îți răspunzi la întrebarea: „Mi-ar plăcea să fac asta toată viața?” Dacă răspunsul este Da, atunci acela este domeniul spre care ar trebui să te indrepți, iar când ajungi acolo, stabilește-ți o țintă cât mai înaltă – atât de înaltă, încât sâ ți se pară imposibil să o atingi, dar să ai mereu motivația care să te apropie de acea țintă. „Țntește spre stele; dacă nu vei ajunge la ele, cu siguranță vei atinge măcar Luna”.

Just

google

www.rideodent.ro!

TD este o meserie grea, dar foarte frumoasă. Ai nevoie de răbdare, de dorința de a excela, iar dacă îți plac detaliile fine si munca migăloasă, atunci poți spune că e potrivita pentru tine.

Ca dezavantaj ar fi faptul că intri în contact cu anumite substanțe, care pot fi nocive oraganismului, dacă nu porți protecția adecvată, plus faptul că e o meserie în care majoritatea timpului ți-o petreci stând pe scaun, deci în timpul liber va trebui să faci puțin sport, ca să ai grijă de sănătatea și postura ta.

Te vezi peste ani lucrând tot în acest domeniu?

ANDREI BALMOȘ: Cel mai probabil am să lucrez tot în acest domeniu, cu speranța că voi avea mai multe laboratoare în subordine sau poate chiar clinici dentare.

Cât costă în medie utilizarea unui laborator de tehnică dentară?

ANDREI BALMOȘ: Costurile sunt în funcție de aparatură și materiale. Ca în orice alt domeniu, există mai multe branduri, unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele de top, altele mediocre. Cu 50000€ cred că reușești să utilezi un laborator destul de decent.

În ce fel a influențat calculatorul și printarea 3D munca aceasta?

ANDREI BALMOȘ: CAD-CAM-ul si 3D Printing-ul sunt instrumentele care practic au digitalizat acest domeniu. Ele au adus un mare plus acestei meserii, prin faptul că timpul de lucru scade considerabil, iar calitatea lucrărilor este net superioară față de cele realizate prin metoda clasică. În decurs de cinci ani, cred că toate laboratoarele vor fi dotate cu aceste noi instrumente care continuă să se dezvolte tot mai mult.

Cum pot să te găsească cei care au nevoie de tine?

ANDREI BALMOȘ: Just google it! Ca laborator dentar, ne adresăm în primul rând stomatologilor, care sunt colaboratorii noștri, dar și pacienților care vor să își aleagă singuri tehnicianul cu care doresc să lucreze în vederea unui plan protetic dentar. Ne puteti găsi pe site-ul laboratorului www.rideodent.ro, de asemenea ne puteți găsi și pe paginile de facebook si Instagram ale laboratorului. Suntem promovați și pe Google.

au consemnat NATALIA KRISTALI și ANDREEA FILIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: