Iubire

La un moment dat, cu toții o să vă spuneți, după ce, evident, o să dați de persoana potrivită: „Wow, iubirea chiar există, iubirea e reală!”

O să ajungeți să tolerați o persoană îndeajuns de mult încât să decideți că ar fi o idee bună să vă petreceți restul vieții cu această persoană anume.

Însă eu vin și vă spun – doar ca opinie personală – că iubirea adevărată nu există; cel puțin cea pe care o credeți voi toți, ăștia care nu sunteți singuri de 14 februarie că este posibilă.

Când ești îndrăgostit, devii automat un pacient. Ești un pacient a cărei boală te macină, îți roade interiorul și îți consumă mintea zilnic, până când iubirea ta, tratamentul îți este acordat.

Cu toate astea, tratamentul unora nu înseamnă neapărat „cineva”de care ei depind emoțional, nu înseamnă o persoană. Tratamentul poate exista sub formă materială, poate însemna dragoste față de un obiect sau pasiune pentru o activitate. Tratamentul poate însemna imaginație și poate fi reprodus numai de gândul nostru. Adică, într-o oarecare măsură, ne putem îndrăgosti de ceva pe care l-am creat noi înșiși.

Ne putem îndrăgosti chiar și de monstrul nostru din timpul para-somniei.

De fapt, noi ne inducem acest sentiment – pe care mie îmi place să-l numesc superficial – de iubire. Ne putem preface că suntem îndrăgostiți, chiar dacă subconștientul nostru este convins că nu se află în această stare de beatitudine platonică sau chiar de extaz sexual.

Prin asta ajungem în final să fim influențați de propria gândire și să credem că ne-am îndrăgostit, deoarece creierul, rațiunea bate iubirea.

Iubirea nu poate exista dacă nu este simulată de creier și cu toate astea nouă ni se pare reală. Oarecum, această iubire este ca un drog, îți injectezi „ideea dragostei” în corp, îți implantezi ideea în cap și te auto-manipulezi.

Noi nu ducem dorul acelei persoane din iubire, doar ne dorim, tânjim să retrăim acele momente ce ne au rămas întipărite în gând și ne-au făcut fericiți.

Din punctul meu de vedere, fericirea există, iubirea nu. Iubirea este doar o scuză pentru că nu suntem mulțumiți cu noi înșine, nu suntem fericiți doar cu persoana noastră și de aceea ne spălăm singuri creierele cu acest balsam jalnic de dragoste cu extra-volum de fericire.

Iubirea este doar o stare mai agravată a fericirii, datorită acelui sentiment de vulnerabilitate pe care obiectul sau persoana respectivă ți-l induce, prin ideea că ei sunt singurii voluntari „involuntari” care și-au asumat faptul că îți pot fi cel mai bun stâlp de susținere morală.

Noi de fapt nu trebuie să depindem de nimeni emoțional.

Iubirea, cum am mai spus, am asociat-o cu o boală, cu un drog. Scapi de ea doar dacă te infectezi cu o altă boală sau dacă te tratezi. Însă nu o să ai mereu tratamentul necesar la îndemână, pentru că există și această – cum o numiți voi, cei cărora vă place să vă auto-hipnotizați – „iubire neîmpărtășită”.

Ce vreau să spun este că din această fericire dusă în extrem și practicată foarte des dăm naștere dependenței și obsesiei. Există iubire obsesivă, așa cum există și iubire față de jocurile video. Gândiți-vă! Cum ar putea jucătorii aceia înrăiți de League of Legends și Metin 2 să respire fără curent electric? Cum ar putea respira ea fără el, puștoaica de 16 ani? De ce ne asociem obiceiurile cu aceste aparate care ne monitorizează respirația?

Iubirea e obișnuință. Iubirea e obsesie. Iubirea e confort. Iubirea e fericire.

Iubirea este doar tânăra domnișoară Fericire pe Ecstasy.

VANESSA TOTOREAN

Acest text i-a adus VANESSEI TOTOREAN din IX C mențiune specială la concursul de eseuri organizat de Consiliul Şcolar al Elevilor cu ocazia zilei de Dragobete.
vanessa totorean

VANESSA TOTOREAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: