BIȚIȘ & REȘTEA: Arlechini în viaţa altora (I)

După cum v-am promis în avanpremieră, vă prezentăm romanul doamnei Natașa Alina Culea, Arlechinul.

arlechinul

Spuneți-ne ceva despre această carte. Cum a apărut? Când?

Natașa Alina Culea: Romanul Arlechinul a fost publicat în decembrie 2018, sub egida propriei mele edituri, editura Hebe. De ce propria mea editura? Mă declar din start o autoare dificilă, dar și perfecționistă, crezând cu tărie în ceea ce face. Piața editorială din România nu mă satisface, și spun asta fiind în asentimentul foarte multor scriitori români. Faptul că nu ai niciun control asupra vânzărilor, faptul că editurile nu se implică suficient în procesul de marketing al cărților, nu oferă informațiile necesare și multe alte neajunsuri m-au determinat să iau această decizie, pe care nu o regret nicio secundă. Sunt mândră de munca mea și de noile ediții ale celor șase romane scrise și publicate până acum, poate așa se și explică faptul că sunt un autor care chiar se vinde în România.

Arlechinul este un roman aparte, care știam că va stârni controverse. Nici nu ar fi putut fi altfel atunci când avem ca protagonist un antierou, un personaj pe care puțini ar putea să îl adore, iar cei mai mulți să îl deteste de-a dreptul, un personaj care răscolește mizeria ascunsă sub preșul social.

Pe lângă un protagonist machiavelic avem și partea de erotism a cărții, destul de greu de ignorat și de digerat.

Așa cum am mai spus în interviurile anterioare, cărțile mele vor stârni reacții, deoarece nu sunt conformiste, nu sunt lecturi lejere care să nu-ți scuture alegerile și convingerile.

alina

Natașa Alina Culea. Sursă foto: arhiva personală

De ce acest titlu? 

Natașa Alina Culea: Totul pornește de la ideea de mascaradă a vieții, de spectacol dat pentru amuzamentul altora. Arlechinul, Arlecchino, a apărut ca actor în vechile comedii italiene, Commedia dell’arte, la sfârșitul secolului al XVI-lea, ca fiind un bufon, purtând mască, cu un costum reprezentativ, caraghios și grotesc în același timp. Peste ani, Arlechinul a devenit un personaj mai romantic, dar și mai inteligent, paiața noastră inițială, farsorul, devenind un adevărat seducător perfid.

Arlechinul, protagonistul cărții mele, este Maxim, un bărbat care reunește toate caracteristicile descrise mai sus, aprofundate însă prin prisma acțiunii și reacțiilor celorlalte personaje cu care acesta interacționează. Este Arlechinul un personaj negativ? Din punctul meu de vedere, nu. Este un personaj naiv, care confundă fericirea cu distracția de moment, un personaj aflat în căutarea împlinirii în toate locurile în care aceasta nu există, un personaj care manipulează crezând că nu merită să aibă altfel lucrurile pe care le vrea.

„Sunt un bărbat fericit? se întrebă el într-o dimineață. Mereu am fugit de nefericire, nu era de la sine înțeles că fugind în direcția opusă, voi găsi fericirea? Oare nu am fugit suficient?”. (citat din romanul Arlechinul).

Dar cine nu are o parte de Arlechin în el? Cei mai sinceri cititori vor admite că și ei au fost, măcar o dată, arlechini în viața cuiva. Diferența notabilă este că Maxim – Arlechinul nu învață nimic din lecțiile pe care viața i le pune în fața ochilor. Ce sunt marile comedii altceva decât tragedii care ne fac să râdem? – parafrazând un citat din cartea Nopți la Monaco: „Viața este o comedie la care râdem cu toții”.

Pentru partea a doua a interviului, rămâneţi cu ochii pe LOGO Paper!

au consemnat IOANA BIȚIȘ şi IOANA REȘTEA

 

 

 

One comment

  1. Damian

    O scriitoare care manuieste condeiul cu iscusinta si talent. Arlechinul este un roman socant, viu, sculptural

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: