POP & RAȚ: Adunați sub semnul Sakura

1 aprilie nu a fost doar o zi a păcălelilor și glumelor – anul acesta a fost diferit, deoarece Ghibu a celebrat timp de o oră sărbatoarea niponă tradițională Sakura, floarea de cireș.

 

 

Foto: GEORGE POP

În sala festivă, de la ora 11:00, elevii claselor de a IX-a și a XI-a au aflat lucruri noi, atât despre cultură și civilizația niponă, cât și câteva sfaturi de viață.

Evenimentul a fost organizat de prof. Cosmin Bogdan, în colaborare cu Cristina Szabo din XI D și Igaș Elena din IX B, și a avut două componente.

În prima parte, în sala festivă câțiva vorbitori și-au expus opiniile legate de această sărbătoare și cultura japoneză. Gazdele au fost cele două doua fete îmbrăcate în două kimono-uri tradiționale.

„Kimono-ul meu a fost unul de vară, cu model înflorat, cu un obi îngust, iar cel al Cristinei a avut un obi lat, machiată specific unei gheișe cu două bețișoare folosite în tip agrafe înfipte în coafură, cu mâneci largi, care conțin o pungă de buzunare”, ne spune Elena.

Despre kimono ne-a vorbit și invitata specială, doamna Aurelia Mocan, profesoară de japoneză la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care este și profesoara de japoneză a Cristinei și Elenei.

De la domnia-sa am aflat câteva curiozități privind această țară îndepărtată. De exemplu, că nu există conceptul de femeie de serviciu, fiecare având datoria de a-și administra mizeria pe care o generează. Profesorii și elevii fac curat cot la cot, fiecare având o pungă la ei.

Sărbătoarea Sakura provine din secolul III și marchează începutul primăverii, durează o săptămână și strânge cel mai mare număr de turiști în arhipelagul nipon.

 

Cum a ajuns Sakura la Ghibu

Totul a început de la cireșul de la intrarea principală a școlii, apărut misterios în acel loc, la care se adaugă pasiunea colegelor noastre pentru această cultură.

De altfel, în partea a doua am ieșit în fața cireșului înflorit și la noi.

Simbolistica tradițională a florii de cireș ține de efemeritatea existenței, frumusețea trecatoare, grație și delicatețe.

Între cele două părți, lucrurile s-au animat printr-un quiz cu întrebări din cultura japoneză, cu premii, la care au participat şapte elevi. Câștigătorii, la egalitate de puncte, au fost Beatrice Berce și Mihai Iovan.

Premiile au constat în cărți oferite de editura orădeană Casa, prieten tradițional al liceului nostru, căreia ii mulțumim pentru sprijin.

 Sayonara!

GEORGE POP, RAREȘ RAȚ

George si Rares

GEORGE POP şi RAREȘ RAȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: