Şi totuşi, ce ne învaţă şcoala?

ADELINA SEUTIUŢ

Despre faptul că şcoala românească este tot mai des criticată, cred că ştim cu toţii. Cred că sistemul de învăţământ din România trebuie profund reformat. Pentru că nu te pregăteşte, de fapt, pentru viaţă.

Ce este şcoala? Ea este mai mult decât o instituţie în care ne petrecem o bună parte din zi; şcoala reprezintă o perioadă în care cunoaştem lucrurile din jurul nostru, pe noi înşine, principiile, valorile, lucrurile  în care credem, descoperim, ne formăm propriile convingeri şi chiar scopurile vieţii noastre.

Părerea mea este că şcoala nu se rezumă numai la a învăţa. Este, cu siguranţă, important să ne formăm atât o vastă cultură generală, cât şi diverse deprinderi care ne vor folosi mai departe în viaţă, dar din păcate şcoala nu ne învaţă lucruri utile şi care ne vor ajuta în viaţă

De exemplu, şcoala nu te învaţă cum funcţionează banii. Cum sunt făcuţi banii, cum se înmulţesc, cum se câştigă, cum se pierd. Sistemul te învaţă doar că e bine să ai o diploma şi aspiraţii spre un job care să te pregătească să avansezi în carieră. Nu ne învaţă cum să acordăm primul-ajutor, nu ne  învaţă cum să ne construim relaţii.

Şi totuşi, mă întreb ce învăţăm noi la şcoală? Răspunsul este: nimic despre viaţă, doar romane şi basme de demult, ce a făcut Ion Creanga şi cine a fost Mihai Eminescu.

Sunt de părere că, oricât am învăţa, educaţia din şcoală nu ne pregăteşte pentru ceea ce ne aşteaptă!

ADELINA SEUTIUŢ

One comment

  1. Cosmin

    Cred cu tarie ca scoal romaneasca are nevoie de o schimbare din temelii, aceasta ar trebuii sa puna mai mult accent pe lucrurile practice si sa scape de surplusul de materie inutila de care toti profesorii si elevii se plang . Scoala ar trebuii structurata in asa fel incat accentul sa se puna pe deprinderile individuale si nu pe cunostinte generale.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: