Două vieţi

De la 13 ani pot spune că am două vieţi în paralel. Eu sunt din Republica Moldova şi in 2005 părinţii mei au hotărât ca ar fi mai bine sa-mi continui studiile aici, in Romania sau in Grecia. De ce aceste două ţări? Simplu, pentru ca in Grecia este mama mea si aici sora mea mai mare. Mama fiind plecata de când eram eu mica, sora mea a avut multa grijă de mine, eram foarte ataşată de ea, acesta fiind si motivul pentru care am ales Romania.

DOINA BULĂŢEL

Cand am venit aici, nu am avut o viata chiar asa de roz pe cum imi imaginam eu ca va fi. Scoala pe care a ales-o sora mea pentru mine a fost un liceu confesional, din mai multe motive. Nu am avut nicio obiecţie, dar totul s-a schimbat dupa primul an de şcoala in care mi-a fost foarte greu sa-mi fac prieteni, sa ma integrez, din simplu fapt ca colegii mei nu acceptau sa intre nimeni in viata lor, erau foarte reci si batjocoritori. De mult ori mergeam plangand acasă, aceasta facandu-ma sa-mi fie si mai dor de familie, prieteni, de casa. Dupa primul an facut tot posibilul sa nu ma mai întorc aici, dar mama m-a obligat.

Când am ajuns iar in Romania, singura fara prietenii mei de o viata, fara familie, am incercat sa ma sinucid, a fost doar o incercare eşuata. Dupa un an si jumatate am ajuns si eu sa ma inteleg cat de cat cu colegii, mai apoi in clasa IX-a chiar eram singura fata care se înţelegea aşa de bine cu băieţii. La un moment dat i-am întrebat de ce si-au tot bătut joc de mine la început, iar răspunsul a fost „nu am crezut ca esti aşa de treaba”.

Traiul mai simplu ne face mai deschişi

Tot acest timp, prin tot ce am trecut, atitudinea lor fata de mine m-a făcut sa-mi stric părerea despre romani. Una dintre explicații vreau sa cred ca este faptul ca erau prea copii ca sa inteleaga ceea ce făceau si cat râu îmi provocau. Dar totuși un lucru l-am observat – si asta e de necontestat pentru mine – diferența dintre romani si moldoveni; poate datorita traiului mai simplu si vieţii mai grele, noi, moldovenii suntem mai deschişi si mai intelegatori, ceea ce nu se poate spune si despre romani.

Acum, in clasa 12-a, am hotărât sa mă mut la alta şcoală. Am ales Ghibu, unul dintre motivele pentru care m-am mutat fiind profilul, dar am vrut sa vad daca este ceva cu anumite culte sau e o chestie a romanilor. Inca nu pot sa-mi dau seama, a trecut prea puţin timp. Stiu ca daca as fi pusa din nou in situatia sa aleg, cu siguranţă nu as mai alege Romania. Insa cred ca este o experienţa din care am avut multe de câştigat. Am invatat ca daca vrei ceva, trebuie sa lupti pentru asta, am invatat sa-mi apreciez familia si prietenii. Si am ajuns la concluzia ca din orice ai ceva de invatat.

L

19 comments

  1. Pistol

    “Si pe buna dretate:Viata inseamna intalniri(Martin Buber). Sa fii omul potrivit la locul potrivit-pentru mine a rezultat intr-o prietenie care a durat.Toti sunt normali pana ajungi sa-i cunosti. Oricum,nimeni nu ar alege sa traiasca fara prietenie,chiar daca ar avea toate celelalte lucruri bune din viata,afirma Aristotel. Din intamplare,avem aceeasi parere:)! Capacitatea de a atribui valoare e unul dintre cele mai rare si importante daruri din lume. Ai reusit sa faci asta cu brio din propriul tau trecut…Am trait si simtit un timp cu inima ta de moldoveanca,atat doar ca am luat alte decizii. Cursul vietii l-am urmat insa amandoua in aceeasi directie:) Multumesc ca inca esti aici. Urmeaza facultatea :))! I’ll miss you anyway<3 ".

    Like

  2. dani

    Interesanta “istorie” a unei vieti si tot odata surprinzatoare sa vezi ce poate face o persoana alteia fara ai pasa de consecinte. Felicitari pentru micutza ta istorioara chiar frumos 🙂 . Inca o data FELICITARI!!!

    Like

  3. Doina

    mersi:)

    Like

  4. Yoyonuta Ioana

    felicitari doina:*, ca ai putut trece peste toate incercarile. Esti puternica. si foarte inpresionant articol:*

    Like

  5. Impresionant…la drept vorbind cam toti moldovenii ne lovim de bariera aceasta respingatoare a anturajului roman si cred ca, cu totii incercam involuntar gustul izolarii temporare insa imi imaginez ca pentru voi, domnisoare fiind va e inca si mai greu fata de noi…insa tot respectul pentru ca nu ai cedat si, sa stii ca in viitor nu o sa regreti acest pas! Bravo!

    Like

  6. Doina

    da..atunci mi se parea imposibil…un fel de “cosmar fara sfarsit”..dar acum am trecut peste tot:)

    Like

  7. Eugenia

    da e ceva trist dar si un adevar care dovedeste ca niciunde nu tie mai bine ca acasa si cit de dura poate fi strainatatea intradevar nimeni nu ta va intelege mai bine decit prietenii si familia care tiau fost alaturi mereu ,dar asta e viata ,trebue sa o acceptam asa cum e.,caci sunt sigura ca exista si momente frumoase in ea.

    Like

  8. radu

    experienta de viata te-a facut sa te maturizezi si mai repede si se si observa.articolul e de exceptie si meriti sincere felicitari.

    Like

  9. Ucrainciuc Alexandru

    Bucuria omului e omul ,se vor gasi mereu persoane ce te vor rani ,dar pe linga asta exista prieteni kare mereu sunt gata sa iti sara in ajutor ,nimeni nu poate trai fara prieteni ,kear shi cei mai bogati.Iar pentru a trai o viata usoara la inceput trebuie sa treci prin greutati !!!
    Ma bucur ka tiai gasit o prietena buna moldveanca accentuez ,shi iti doresc succese pe viitor !

    Like

  10. emanuela

    Eu nu cred ca poti eticheta asa pe toti romanii din cauza ca ai avut asa colegi.Nu cred ca daca ar merge vreun roman in Moldova toti locuitori il vor primi cu bratele deschise si nu se va gasi niciunu sa isi bata joc de el.Consider ca in fiecare tara exista astfel de oameni,de exemplu am vazut atitudinea unor moldoveni de dincolo ,din strainatate care beau si fac scandal de ii aud toti vecinii sau altii care nu se stiu comporta ,nici macar nu te cunosc ,te vad ca esti minor si vin la tine cu paharul de bautura.In fiecare tara exista fel si fel de oameni si probabil si daca ai fi mers in Grecia,ai fi avut parte de unele momente neplacute din cauza colegilor.As avea o intrebare din simpla curiozitatea..daca te-ai simtit asa rau din cauza romanilor,a colegilor tai ,de ce nu ai continuat scoala in Moldova?

    Like

    • Elena

      Emanuela draga,romanca te-ai nascut si asta se vede,comentezi aiurea de tot…cum poti sa vii cu asa exempe stupide ale unor moldoveni din diaspora,e o chestie absolut banala si subiectiva ce scrii tu-ceea ce crezi tu despre comportamentul lor in serile in care aveau probalil ceva chef,oricum nu conteaza…Tu in R.Mpldova ai fost vreodata? Ai avut vreo tangenta cu locuitorii ei? Ai invatat la scoala istoria romanilor? Sa afli ca moldovenii sunt de fapt romani ca etnie,despartiti de fratii lor de odinioara prin Prut ca si bariera naturala,ca a fost candva o “Tara Moldovei” condusa de Stefan cel Mare,ale carui batalii i-au alungat pe turci pentru a proteja intreg spatiul romanesc,iar harta fizica a tarii din acele timpuri includea Moldova ca regiune a Romaniei de azi? Du-te in Italia daga,si observa reactiile bastinasilor cand le zici ca esti “roman”,respectiv “moldovean”.Cei mai multi italieni asociaza romanii cu tiganii,sau rromii mai corect. Cat de putina cultura generala te-ar ajuta sa intelegi culturile si ce comportament ii este specific fiecareia…poate si o calatorie pana in Chisinau,e frumos si poti vedea in centru statuia lui Stefan,s-o admiri putin asa. Drum bun!

      Like

  11. emanuela

    locuitorii *

    Like

    • Rodion Burcă

      Nu a continuat Emanuela pentru că a forţat-o mama ei. Citeşte şi tu mai atent, chiar dacă mesajul Doinei ţi-a “agresat” anumite concepţii stereotipice despre basarabeni lipsiţi de etică şi fraţii lor mai mari de peste Prut inteligenţi şi gentlemani. Am mulţi prieteni şi foşti colegi care îşi fac studiile în străinătate, însă nu înţeleg de ce în Franţa, Spania, Portugalia, sau Rusia aceştia nu se lovesc de o aşa atitudine dispreţuitoare ca studenţii noştri din România? Cu ceva timp în urmă o fostă colegă de şcoală, care-şi face studiile peste Prut, mi-a povestit cum profa ei de română a certat clasa în care aceasta studia pentru că ” o moldoveancă a ajuns să-i depăşească”. De-ai şti tu cîte astfel de exemple triste există. Recunosc că din punct de vedere etnic sîntem fraţi, însă fraţi au fost şi Cain cu Abel… La mulţi ani România! însă un alt 1 decembrie, ca cel de acum 93 de ani, nu o să mai existe.

      Liked by 1 person

  12. emanuela

    Nu am lasat acel comentariu sa iau apararea cuiva sau sa judec pe cineva.Pur si simplu consider ca nu poti eticheta un popor din cauza unora.Asa cum si intre romani exista oameni neintelegatori,batjocoritori,cum vreti voi,sunt convinsa ca exista astfel de persoane si intre moldoveni sau indiferent ce or fi ei.

    Like

  13. Doina

    eu chiar nu am avut intentia sa jignesc pe cineva sau ceva de genu, asta e parerea mea si tu ai tot dreptul sa nu fii de acord cu ea! Si oricum ce spun eu au simtit-o multi… mai am cunostinte care au trecut exact prin aceeasi situatie… acuma ca poate voua nu vi se pare nimic ciudat sau iesit din comun, dar atitudinea pe care au avut-o fata de mine si restul moldovenilor dovedeste altceva.

    Like

    • Draga Doina, ai avut curajul de a împartasi o experienta, ai scris frumos si din suflet, dupa parerea mea nu ai generalizat excesiv si nu ai pus etichete asa cum esti acuzata poate pe nedrept, poate nu. Reciteste-te… Altfel, nu-ti pot spune decât: Bravo! Curaj si urmeaza-ti mai departe drumul. Cu sau fara confidente pe internet, pentru ca e un risc considerabil. Personal, incurajez si caut dialogul pe viu.

      Like

  14. Pai diferenta o faci singura cand spui ROMANI si Moldoveni. Se vede ca la orele de istorie ai cam lipsit ( si aici discutia ar fi lunga, despre cum v-a rusificat ”mama rusie” atat de tare ca vorbiti romaneste doar cand va convine, sau cand e vorba de pasaportul romanesc care va deschid portile Europei. De ce nu va da RUSIA pasaport ? Dar sa lasam asta)… In al doilea rand.. tu blamezi o populatie (romanii) pt niste ciondaneli ale adolescentei ? In Londra, unde locuiesc de 5 ani ( dupa 5 de Napoli si 5 de Valencia) copiii de varsta ta SE INJUNGHIE reciproc pentru motive asemanatoare. N-ai vrea sa stii cam cum e in Napoli, daca ai auzit cate ceva de Napoli… In al 3-lea rand, daca astfel de ”probleme” te duc la suicid, asteapta sa te loveasca VIATA de matur… daca o tii cu genul asta de mentalitate, nu apuci 30. P.S. Nu ma astept sa accepti acest comment… Dar macar ai sa-l citesti…

    Like

  15. Am mentionat acele orase pentru ca fac parte din state considerate MULT MAI CIVILIZATE fata de ”primitiva” Romanie in care ai rusinea sa traiesti. Te compatimim si te rugam sa ne scuzi.

    Like

Leave a comment