„Nu au dat nimic culturii europene“

Se vorbeste mult în ultima perioada despre brand-ul de tara, despre brand-ul România. Romania are nevoie de branding fiindca are o imagine negativa în exterior. Problema brand-ului României este speciala, deoarece, în timp ce încearca sa-si construiasca un brand pozitiv, semnalele pe care le trimite in exterior sunt negative.

IOANA VAŞADI

Lucrarile lui Brancusi nu prea le-au dat idei celor responsabili de brand-ul de tara

Imaginea în strãinãtate, modul în care sunt promovate valorile nationale în exterior si perceptia pe care cetãtenii tãrilor europene o au despre România reprezintã probleme reale cu care se confruntã tara noastrã în procesul de reafirmare pe plan european, dar si mondial. În contextul apartenentei la Uniunea Europeanã, în care diversitatea este un cumul de valori nationale, România ar trebui sa încearce sã îsi contureze identitatea si sã îsi promoveze simbolurile.

De la evenimentele din 1989, exploatate la scară largă de mass-media, România a fost percepută ca un fel de rudă săracă printre tările Europei Centrale si Orientale, pentru că occidentalii au ajuns să judece lucrurile doar prin prisma criteriilor economice. În acest demers, singura virtute este considerată cea materială, luându-se în considerare doar factori care pot fi calculati, ca de exemplu procentul din PIB pe cap de locuitor etc.

„Românii nu au dat nimic culturii europene“, spunea regizorul britanic de film Peter Greenaway în 2005. Trebuie gasite argumente si ambulate sub forma unei carti de vizita care sa reprezinte corect România si sa contracareze astfel de opinii.

Reputatia nu poate fi creata din nimic, nu poate fi reinventata, ci trebuie sa se bazeze pe realitate si pe adevar. Identitatea de natiune este un proces complex si dificil, deoarece nu este creata doar dintr-un logo sau dintr-un slogan, ci trebuie sa sintetizeze valorile si credintele unui popor, sa prezinte ceea ce acel popor poate oferi lumii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: